Márk
13 °C
28 °C

Megkezdődtek a brit parlamenti választások

2001.06.07. 13:05
Munkáspárti győzelem várható a csütörtök reggel megkezdődött parlament választásokon. 44 millió állampolgárt várnak az urnákhoz, az első eredményeket közép-európai idő szerint éjfélkor hozzák nyilvánosságra.
Nagy-Britanniában csütörtök reggel megkezdődtek a parlamenti és önkormányzati választások. A voksolásra 44,3 millió brit állampolgárt várnak az urnákhoz, amelyeket több mint 40 ezer szavazóhelyiségben helyeztek el. A szavazás helyi idő szerint este 22 órakor (közép-európai idő szerint 23 órakor) zárul. Előrejelzések szerint a részvételi arány 1935 óta először 70 százalék alá eshet. Az első eredményeket a szavazófülkék bezárása után háromnegyed órával hozzák nyilvánosságra.

Háromezer jelölt küzd 659 mandátumért

Tony Blair
A brit parlament alsóházának 659 képviselői helyére több mint 3000 jelölt pályázik a többségi, egyfordulós szavazáson. A felsőházat (Lordok Háza) nem választják, a mandátumokat részint kinevezés útján, részint születési jogon töltik be. Kormányt az a párt alakíthat, amelyik a legtöbb mandátumot nyeri el az alsóházban. A képviselők megbízatása öt évre szól, de a miniszterelnöknek - az uralkodó egyetértése mellett - jogában áll korábban is feloszlatni a törvényhozást. Ezt általában négy év után meg is teszik.

Testhosszal vezet a Munkáspárt

A közvélemény-kutatások szerint a győztes szinte biztosan a jelenleg is kormányzó, Tony Blair vezette Munkáspárt lesz. Blair a szavazatok 45-48, az ellenzéki Konzervatív és Unionista Párt pedig 30-32 százalékára számíthat. A Liberális Demokrata Párt 16-18 százalék körüli eredményt vár. A kisebb pártok közül mandátumokra számíthat a Zöld Párt és az euroszkeptikus Függetlenségi Párt is. A kampány kulcskérdése a közszolgálati szektor reformja, valamint az ország európai uniós szerepvállalásának mértéke volt. Bővebben a kampányról és a főbb témákról itt olvashatunk.

Küzdelem a végeken is

Az országos tömörülések mellett a kelta területeken megmérettetik magukat a helyi érdekeket képviselő skót, walesi és északír pártok is. Ők elsősorban országrészeik autonómiájának további kiterjesztését tűzték zászlajukra. Észak-Írországban a helyi békefolyamat kulcskérdései körül folyik a küzdelem a protestáns és a katolikus pártok közt. A legtöbb mandátumot itt vélhetőleg a brithű protestánsok által támogatott Ulsteri Unionista Párt szerzi meg. Angliában és Észak-Írországban helyhatósági választásokat is tartanak, amelyeket a száj- és körömfájás járvány miatt halasztottak el.