József, Bánk
-6 °C
0 °C

Blair történelmi győzelme

2001.06.08. 07:10
A választókörzetek többségének eredményei azt mutatják, hogy elsöprő többséget aratott a Munkáspárt a csütörtökön megrendezett brit választásokon. A Tony Blair vezette munkáspártiak az eddig összesített 625 körzet közül 411-ben arattak győzelmet, eredményük tehát meghaladhatja a BBC előrejelzését, amely 414 helyet jósolt nekik. Az újraválasztott kormányfő még pénteken megjelenik a Buckingham Palotában. A konzervatív vereség nyomán lemondott a pártvezér, William Hague.
A péntek reggeli adatok szerint az összesített 625 választókörzet közül a Munkáspárt 411-ben aratott győzelmet, a konzervatívok 159, míg a liberális demokraták 46 helyet szereztek a londoni törvényhozásban.

A Munkáspárt ezzel történelmi győzelmet aratott, hiszen először adatott meg a lehetőség számára, hogy két teljes választási cikluson keresztül kormányozza Nagy-Britanniát. "A mai nap a történelmi pillanat a Labour számára. Nincs nagyobb öröm számomra, mint hogy miniszterelnökként szolgáljam a briteket" - hangoztatta Tony Blair, miután péntek hajnalban visszatért pártja választási központjába.

William Hague lemondott pártelnöki posztjáról

A William Hague vezette konzervatívok elismerték választási vereségüket. A toryk egymást követő második vereségükkel a brit sajtó szerint nagy válságba kerültek. Hague, aki telefonon gratulált az újraválasztott Blairnek, mélyen kiábrándítónak nevezte pártja választási eredményét. Ám, mint mondta, tiszteletben kell tartaniuk a szavazók ítéletét, és hallgatni kell véleményükre.

Hague a vereség nyomán lemondott. "Négy évig vezettem a pártot, és ezt mindig nagy kitüntetésnek tekintettem. Ugyanakkor nagyon fontos a vezetőknek, hogy meghallgassanak másokat, és a pártoknak, hogy változzanak" - indokolta döntését. A pártvezér már a választások előtti napokban azt ígérte, hogy "személyesen vállalja a felelőséget" a szavazás kimeneteléért.

Drámaian alacsony részvétel

A részvétel történelmi mélységbe süllyedt: a csütörtöki 58 százalékhoz hasonlóan kevesen utoljára 1918-ban, az I. világháború után vettek részt a britek a parlamenti választásokon. Már az 1997-es részvételi adat is kedvezőtlen volt, az ugyanis a második világégés utáni legalacsonyabb volt.

Érdekesség, hogy a két héttel ezelőtti zavargások helyszínén, Oldham két körzetében összesen tizenegyezer szavazatot szerzett a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt.

Zavargások Észak-Írországban

Nem telt el erőszak nélkül a voksolás Észak-Írországban. A tartományi rendőrség, a RUC két tagja sérült meg a Londonderry közeli Draperstown egyik szavazóhelyiségnél történt fegyveres támadásban, a szavazás esti befejezésekor. A döntően katolikusok lakta település szavazóhelyiségének zárásakor egy személygépkocsiból ismeretlen, feltehetően IRA-szakadár fegyveres szállt ki, és lövéseket adott le az épületből távozókra.