Klaudia
-3 °C
3 °C

Felmentették Berlusconit

2004.12.10. 15:30
Nem hiába várta nyugodtan a négy éve folyó perében megszülető ítéletet Silvio Berlusconi. A vesztegetéssel vádolt kormányfőt a bíróság vétlennek találta, így az ellenzék nem szólíthatja lemondásra. Bár politikai karrierje még elítélése esetén sem forgott kockán, az olasz jogrendszer számos lehetőséget adott volna a börtönbüntetés elkerülésére.
Megúszta

Felmentette a korrupciós vádak alól Silvio Berlusconit az ügyben eljáró milánói bíróság. Az olasz kormányfőt két esetben vádolták, az egyikben született felmentés mellett a másikról megállapították, hogy elévült, jelentette az AP.

Az ügyészség nyolc év börtönt kért Berlusconira, várhatóan megfellebbezi a döntést.

Kedvező döntést akart

Berlusconit még a nyolcvanas években, üzletemberként elkövetett vesztegetésekkel gyanúsították. A vád szerint az iparmágnás két római bírót vesztegetett meg, hogy cége, a Fininvest javára ítéljenek az állami SME élelmiszeripari konszern privatizációs ügyében. A vádat erősítette, hogy egy párhuzamos perben az esettel kapcsolatban bűnösnek találták és öt év börtönre ítélték Cesare Previtit, egyik legközelebbi tanácsadóját.

Berlusconi kitartóan tagadta a vádakat, mondván az egész ügy a "balos ügyészek" lejárató hadjárata. "Kitüntetést érdemelnék azért, hogy elviseltem ezt a pert", jelentette ki csütörtöki könyvbemutatóján. Az ügyben eljáró bírók aznap vonultak vissza döntésük meghozatalára.

Sérthetetlen

Még ha elítélték volna, az sem befolyásolta volna különösebben Berlusconi életét, vélte a BBC római tudósítója. Az olasz törvények fájdalmasan hosszadalmas fellebbezési lehetőségeket adnak, kétszer is meg lehet támadni az ítéleteket. Így a kormányfő még akkor sem vonult volna börtönbe, ha elítélik.

Politikai karrierjét még kevesebb veszély fenyegeti. Még ha az ügyészség fellebezne és el is ítélnék, Berlusconi nyilvánvalóvá tette, hogy nem fog lemondani hivataláról. És bár nemzetközi szinten szégyent hozhat Olaszországra, a hazai közvélemény inkább politikai, semmint jogi csatározásként értékeli a történteket, írja a BBC.

"Berlusconi jogi problémái a politikai csatározások részévé lettek. Ez apatikussá tette a közvéleményt, nyilatkozta a BBC-nek Franco Pavoncello politológus. "Az olasz politikusok tudják, hogyan kell kimenteni magukat. Berlusconi három pert úszott már meg eddig, pedig akkor még nem is volt politikus", mondta.