Judit
3 °C
7 °C

Kiengedik a burmai rabokat, hogy szavazhassanak

2008.09.23. 09:41
Összesen 9002 fogoly szabadon bocsátását jelentette be a kedden a burmai (mianmari) junta.

Mint a New Light of Mianmar című hivatalos lap közölte, az intézkedés célja, hogy a szabadon bocsátottak részt vehessenek a 2010-re tervezett választásokon. Arról azonban nem írt, hogy érintett-e a döntésben az országban bebörtönzött kétezer politikai elítélt.

A lap szerint azok, akik jó magaviselet miatt szabadon bocsáthatók, "a nemzet érdekeit szolgálhatják az építésben és a 2010-ben tartandó tisztességes választásokon". További részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Az ENSZ évek óta követeli valamennyi mianmari politikai fogoly szabadon bocsátását, mindenekelőtt Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőét. A politikusnő az elmúlt 19 évben szinte állandóan házi őrizetben volt.

Egy nyugati diplomata szerint Aung Szan Szú Kji ügyvédje kedden nyújt be hivatalos keresetet védence szabadon bocsátása ügyében. Pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért azonban úgy vélekedett: kevés remény van arra, hogy politikai foglyokat is szabadon bocsássanak kedden. A párt szóvivője emlékeztetett arra, hogy már korábban is voltak hasonló tömeges amnesztiák, de ezek általában nem vonatkoztak a politikai foglyokra.

A bejelentés akkor történt, amikor az emigrációba kényszerített mianmari ellenzék a buddhista szerzetesek által vezetett felkelés véres leverésének első évfordulójára emlékezik. A jelenleg őrizetben lévő 2000 politikai fogoly közül 700-at 2007 szeptemberében tartóztattak le. A megmozdulásokban és a megtorlásokban 31-en vesztették életüket, 74 ember sorsáról nincs hír azóta sem.

Az idén májusban, miközben ciklon pusztított az ország déli részén, a katonai kormányzat kierőszakolt egy, a juntának kedvező alkotmánymódosítást, amelynek célja megnyitni az utat a 2010-es törvényhozási választásokhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?