Friderika
12 °C
29 °C

Kiengedik a burmai rabokat, hogy szavazhassanak

2008.09.23. 09:41
Összesen 9002 fogoly szabadon bocsátását jelentette be a kedden a burmai (mianmari) junta.

Mint a New Light of Mianmar című hivatalos lap közölte, az intézkedés célja, hogy a szabadon bocsátottak részt vehessenek a 2010-re tervezett választásokon. Arról azonban nem írt, hogy érintett-e a döntésben az országban bebörtönzött kétezer politikai elítélt.

A lap szerint azok, akik jó magaviselet miatt szabadon bocsáthatók, "a nemzet érdekeit szolgálhatják az építésben és a 2010-ben tartandó tisztességes választásokon". További részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Az ENSZ évek óta követeli valamennyi mianmari politikai fogoly szabadon bocsátását, mindenekelőtt Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőét. A politikusnő az elmúlt 19 évben szinte állandóan házi őrizetben volt.

Egy nyugati diplomata szerint Aung Szan Szú Kji ügyvédje kedden nyújt be hivatalos keresetet védence szabadon bocsátása ügyében. Pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért azonban úgy vélekedett: kevés remény van arra, hogy politikai foglyokat is szabadon bocsássanak kedden. A párt szóvivője emlékeztetett arra, hogy már korábban is voltak hasonló tömeges amnesztiák, de ezek általában nem vonatkoztak a politikai foglyokra.

A bejelentés akkor történt, amikor az emigrációba kényszerített mianmari ellenzék a buddhista szerzetesek által vezetett felkelés véres leverésének első évfordulójára emlékezik. A jelenleg őrizetben lévő 2000 politikai fogoly közül 700-at 2007 szeptemberében tartóztattak le. A megmozdulásokban és a megtorlásokban 31-en vesztették életüket, 74 ember sorsáról nincs hír azóta sem.

Az idén májusban, miközben ciklon pusztított az ország déli részén, a katonai kormányzat kierőszakolt egy, a juntának kedvező alkotmánymódosítást, amelynek célja megnyitni az utat a 2010-es törvényhozási választásokhoz.