Valér
2 °C
8 °C

A munkáspárti szavazók is Brown távozását akarják

2008.05.07. 12:37
Rekordkülönbséggel, 40:29 arányban vezetnek a brit konzervatívok a Munkáspárttal szemben egy közvéleménykutató szerint. Már a munkáspárti szavazók is azt gondolják, hogy a jelenlegi miniszterelnökük, Gordon Brown inkább hátrány, mint előny lesz a következő választásokon.

A kormányzó brit Munkáspárt szavazótáborának egyértelmű többsége Gordon Brown miniszterelnök távozását akarja a párt által a múlt heti helyhatósági választáson elszenvedett súlyos vereség után.

A The Times megbízásából végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint jelenleg a brit baloldal vezető erejére a választók 29 százaléka voksolna; ez 4 pontos visszaesés egy hónap alatt. Az ellenzéki konzervatívok támogatottsága egy ponttal 40 százalékra nőtt.

A Populus közvélemény-kutató által készített felmérés fő eleme azonban a kimutatáshoz fűzött elemzés szerint az, hogy a Labour szavazóinak körében is "összeomlott" Brown támogatottsága. Arra a kérdésre, hogy a Munkáspárt a legkésőbb 2010-ben esedékes következő parlamenti választásokon nagyobb győzelmi eséllyel indulna-e, ha a kormányfő távozna, a kutatásba bevont választók összességének 53 százaléka, a Labour-szavazóknak viszont az 55 százaléka, vagyis az országos átlagnál nagyobb hányada válaszolt igennel.

A múlt csütörtökön tartott angliai és walesi önkormányzati választásokon az 1997 óta kormányzó Munkáspárt - a sűrűsödő gazdasági bajok miatt egyre rosszabb választói hangulat közepette - az utóbbi negyven év leggyengébb eredményét érte el: országosan a voksok 24 százalékát kapta a konzervatív tanácsnok-jelöltekre szavazók 44 százalékos arányával szemben.

A Labour ezzel a harmadik helyre csúszott vissza a három nagy parlamenti párt sorrendjében, mivel még az örök harmadik liberális demokraták is megelőzték, 25 százaléknyi vokssal. A vereséget betetézte London elvesztése: a brit főváros külön polgármester-választásán Boris Johnson tory jelölt kiütötte a Nagy-Londoni Gyűlést nyolc évig vezető munkáspárti Ken Livingstone-t.

A májusi közvélemény-kutatási adatokhoz fűzött szerdai elemzés szerint a 40:29 arányú konzervatív vezetés a legnagyobb, amelyet a Populus a hasonló felmérések kezdete óta valaha is kimutatott a toryknak. Az adatok egyértelműen mutatják a gazdasági bajok kormányzati kezelésébe vetett bizalom drámai csökkenését is. Azok aránya, akik szerint Brown és pénzügyminisztere, Alistair Darling a legmegfelelőbb két személy e problémák megoldására, 30 százalékra zuhant a tavaly szeptemberben mért 61 százalékról.