Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Gordan Brown megölésével fenyegetőztek

2008.08.26. 13:02
Brit politikusok, köztük a miniszterelnök megölésével fenyegetőztek Angliában élő iszlám radikálisok, de a rendőrség elfogta őket. Csak az elmúlt két hétben négy férfit vettek őrizetbe a rendőrök Angliában, azzal a váddal, hogy terrorista merényleteket terveztek.

Elfogtak egy fiatal férfit Blackburn városában. A vádak szerint a 2006-os terrorizmus elleni törvény megszegésére készült. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a gyanúsított elfogásában nagy szerepet játszott a manchesteri székhelyű terrorizmus elleni egység is. A férfi a negyedik a városban, akit az elmúlt két hétben terrorizmusra irányuló tevékenység előkészítése miatt tettek felelőssé.

A négy letartóztatott férfi közül kettőt pont akkor sikerült elkapniuk, mikor a manchesteri repülőtéren megkísérelték elhagyni az országot. A harmadikat – aki mellesleg az egyik már korábban elfogott férfi testvére volt - Accringtonban fogták el, ahol biztonsági őrként dolgozott.

Arra, hogy a brit miniszterelnök ellen merényletet terveznek, egy arab nyelvű honlapról szereztek tudomást a nyomozók. A honlap egyébként szorosan kapcsolódik az al-Kaidához, és ezen keresztül üzenetek tömkelege cserélt gazdát.

Az angol nyelvű üzenet követelte a katonai csapatok kivonását Irakból és Afganisztánból, valamint a radikális papok kiengedését a délkelet-londoni, Belmarsh börtönből. Az üzenet szerint, amennyiben nem tapasztalnak együttműködést az általuk követeltek teljesítésében, “az al-Kaida támadni fogja az összes brit politikust, különösen Tony Blairt és Gordan Brownt”. Helyesen leírni a brit miniszterelnök nevét (helyesen: Gordon Brown) azonban már nem sikerült.