Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Merényletkísérlet a szerb államfő ellen

2004.12.01. 10:09
Ismeretlen támadó próbált nekihajtani Borisz Tadics szerb államfő autójának. A támadó fekete Audijával csatlakozott az elnöki konvojhoz, támadását viszont megakadályozta egy éber testőr. A támadás összefüggésben lehet a háborús bűnösök kiadatásának sürgetésével.

Merényletet kíséreltek meg Borisz Tadics szerb elnök ellen kedd este, jelentette a B92 rádió. A Zoran Djindjics meggyilkolt miniszterelnök Demokrata Pártjához tartozó államfő sértetlenül úszta meg a támadást.

Csatlakozott a konvojhoz

Tadics hivatali autójának egy Audi hajtott neki többször Belgrád egyik központi utcáján, a Milos Fejedelem utcában kedd este. A Vecsernye Novoszti című napilap értesülései szerint az akció jól eltervezettnek tűnt, a támadó fekete Audi észrevétlenül csatlakozott a kormányfői konvojhoz.

Az Audi vezetője megpróbált nekihajtani az államfő szolgálati autójának, de az egyik biztosító autó vezetője idejében reagált, és belehajtott a támadó autóba, írja a belgrádi napilap. Az Audit sikerült eltéríteni, ám megállítani nem, így a támadó elmenekülhetett. Az elnök kísérete az üldözés helyett inkább az államfő biztosítása mellett döntött.

A Blic és a Novosti bulvárlapok értesülései szerint a támadó szakállas volt, autója a rendszám szerint belgrádi volt.

Kormánybuktatásra készül

Tadics államfő a szerb sajtó értesülései szerint a hétvégén pártja vezérkarával egyeztetett Vojiszlav Kostunica kormányfő kisebbségi kabinetjének megbuktatásáról és az előrehozott választások kiírásáról. Tadics főként a boszniai és horvátországi háború bűnöseinek bújtatását kéri számon a kormányfőn. Djindjics miniszterelnök meggyilkolását is összefüggésbe hozták a háborús bűnösökkel, hiszen a szerb kormányfők közül egyedüliként ő működött együtt a Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.