Valér
-1 °C
0 °C

Nyomorúságosak a német börtönök

2008.09.22. 15:34
A németországi börtönviszonyok a lehető legdurvább módon sértik az emberi jogokat - állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében egy polgárjogi szervezet.

A német börtönök túlzsúfoltak, s rendszeres, hogy alig néhány négyzetméteres cellákban megengedhetetlenül sok embert tartanak fogva, állapította meg beszámolójában az emberi jogok érvényesüléséért és a demokráciáért küzdő, 1980-ban létrehozott polgárjogi szervezet.

Németországban jelenleg 75 ezer ember tölti börtönbüntetését. Néhány büntetés-végrehajtási intézményben még mindig előfordul, hogy a wc-nek szánt helyiség a közösségi cella része, s azt még függönnyel sem különítik el, ismertették jelentésüket német bizottság szakértők, köztük ügyvédek, illetve bírók előtt.

A szervezet, amely az emberi jogok betartását elsősorban Németországban vizsgálja, beszámolt arról is, hogy nem utolsósorban a katasztrofális viszonyok következtében a börtönökben egyre több az erőszak, növekszik az öngyilkosságok száma, a foglyok körében egyre több a pszichés megbetegedés. A családlátogatásokat a börtönhatóságok minimálisra korlátozták, mint ahogy a korábbi könnyítések száma is jelentősen visszaesett.

A bizottság felrótta azt is, hogy a börtönszemélyzet létszámát folyamatosan csökkentik, a társadalomba való visszailleszkedés elősegítéséről már régen nem lehet szó. A jelentés elítélte azt is, hogy számos büntetés-végrehajtási intézmény vezetői teljesen önkényesen, a legdiktatórikusabb módon cselekednek. A bizottság felhívta a figyelmet arra is, hogy a börtönépületek többsége rendkívül rossz műszaki állapotba van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!