István, Vajk
17 °C
34 °C

Kritikus a helyzet egy afganisztáni börtönben

2008.03.19. 12:54
Az elítéltek vasárnap óta átvették az irányítást a főváros Kabul közelében található legnagyobb afganisztáni börtön egyes részei felett. A hadsereg körbevette az épületet, amelyet a kormány tervei szerint hamarosan megrohamoznak és erővel szereznek vissza.

A napok óta húzódó börtönlázadásra válaszul az afgán védelmi erők körbe vették az ország legnagyobb börtönét, írja a BBC. A brit televízió információi szerint vasárnap óta a rabok átvették az irányítást a főváros Kabul közelében épített hatalmas Pul-e-Charkhi börtön több szárnya felett és a helyszínen tartózkodó tudósítók többször is lövéseket hallottak az épületből. Afganisztán legveszélyesebb bűnözői mellett al-Kaida tagokat és tálib lázadókat is Pul-e-Charkhiban tartanak fogva.

A BBC tudósítója szerint a helyzet vasárnap óta egyre csak romlik, és a helyszínre érkező egyik afgán parlamenti képviselő szerint is kritikus szituáció alakult ki. Az elmúlt napokban nagy számban vezényeltek ki katonákat és rendőröket a börtönhöz, akik megpróbálták visszaszerezni az épület teljes irányítását. A brit televízió munkatársa mobiltelefonon beszélt a rabok egy részével, akik elmondták, hogy az összecsapásokban hét elítélt sérült meg, két afgán katonát pedig túszul ejtettek. A feldühödött elítéltek azzal fenyegetőztek, hogy megölik a két katonát, ha nem küldenek hivatásos túsztárgyalókat a börtönbe. A tudósító ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem lehetett leellenőrizni a rabok állításait.

Az afgán kormány még nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, de a védelmi miniszter a parlamentben tartott beszédében elmondta, hogy már elkezdték egy akció kidolgozását, amelynek keretében megrohamoznák az épületet. A szervezett rajtaütés nem lenne példátlan, négy évvel korábban már lerohanta egyszer a hadsereg az épületet, ahol többször is kitörtek már börtönlázadások.