Aliz
6 °C
14 °C

Kritikus a helyzet egy afganisztáni börtönben

2008.03.19. 12:54
Az elítéltek vasárnap óta átvették az irányítást a főváros Kabul közelében található legnagyobb afganisztáni börtön egyes részei felett. A hadsereg körbevette az épületet, amelyet a kormány tervei szerint hamarosan megrohamoznak és erővel szereznek vissza.

A napok óta húzódó börtönlázadásra válaszul az afgán védelmi erők körbe vették az ország legnagyobb börtönét, írja a BBC. A brit televízió információi szerint vasárnap óta a rabok átvették az irányítást a főváros Kabul közelében épített hatalmas Pul-e-Charkhi börtön több szárnya felett és a helyszínen tartózkodó tudósítók többször is lövéseket hallottak az épületből. Afganisztán legveszélyesebb bűnözői mellett al-Kaida tagokat és tálib lázadókat is Pul-e-Charkhiban tartanak fogva.

A BBC tudósítója szerint a helyzet vasárnap óta egyre csak romlik, és a helyszínre érkező egyik afgán parlamenti képviselő szerint is kritikus szituáció alakult ki. Az elmúlt napokban nagy számban vezényeltek ki katonákat és rendőröket a börtönhöz, akik megpróbálták visszaszerezni az épület teljes irányítását. A brit televízió munkatársa mobiltelefonon beszélt a rabok egy részével, akik elmondták, hogy az összecsapásokban hét elítélt sérült meg, két afgán katonát pedig túszul ejtettek. A feldühödött elítéltek azzal fenyegetőztek, hogy megölik a két katonát, ha nem küldenek hivatásos túsztárgyalókat a börtönbe. A tudósító ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem lehetett leellenőrizni a rabok állításait.

Az afgán kormány még nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, de a védelmi miniszter a parlamentben tartott beszédében elmondta, hogy már elkezdték egy akció kidolgozását, amelynek keretében megrohamoznák az épületet. A szervezett rajtaütés nem lenne példátlan, négy évvel korábban már lerohanta egyszer a hadsereg az épületet, ahol többször is kitörtek már börtönlázadások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?