Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Brit szigeten lehetett az egyik titkos CIA börtön

2007.10.19. 20:50
Egy emberi jogi szervezet kezdeményezésére a brit parlament külügyi bizottsága vizsgálatot indít a brit felségterületnek számító Diego Garcia szigeten feltételezett titkos CIA börtön ügyében. Egyesek szerint akár háromezer embert is fogvatarthattak az indiai-óceáni szigeten, mások úgy tudják, hogy a titkos börtön valójában egy amerikai hajón volt.

A brit parlament külügyi bizottsága kivizsgálja azokat az állításokat, hogy a CIA az al-Kaidához köthető rabokat egy brit felségterületen található titkos börtönben hallgatott ki, tudta meg a Guardian. A gyanú szerint az amerikai titkosszolgálat az Indiai-óceánon, a brit tengerentúli területnek számító Diego Garcián található amerikai katonai bázis mellett működtette a titkos börtönt.

A bizottságot a Reprieve emberi jogi szervezet ügyvédei szólították fel, hogy az ügyben hallgasson meg amerikai és brit tisztviselőket. Clive Stafford Smith, a szervezet egyik igazgatója egészen biztos benne, hogy rabokat tartottak fogva a szigeten. "Ha a külügyi bizottság elég alaposan foglalkozik a dologgal, akkor megfejtik majd a rejtélyeket" - tette hozzá.

A külügyi bizottság egyik tagja elmondta, hogy a bizottság a brit tengerentúli területekkel kapcsolatban indított vizsgálat keretében foglalkozna a feltételezésekkel.

Titkos börtönök márpedig vannak

A titkos CIA börtönök létezését még 2006 szeptemberében ismerte el George Bush. Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy egyes al-Kaida tagok vagy tálibok olyan információkat tartottak vissza, amiknek a segítségével amerikai életeket lehetett volna megmenteni, ezért egy olyan helyre szállították őket, ahol aztán szakértők bevonásával titokban kérdezhették ki őket.

Bush ugyanakkor nem fedte fel egyik börtön pontos helyét sem, de a Guardian szerint a Sri Lanka partjaitól ezerötszáz kilométerre található Diego Garcia szigetet már évek óta az egyik lehetséges helyszínként emlegetik. A sziget kétezer lakóját még az 1970-es évek elején telepítették ki, miután a brit kormány titokban megegyezett az Egyesült Államokkal, hogy bérbe adja a hatvan kilométer hosszú szigetet az amerikaiaknak, akik légi- és tengerészeti bázist építenek rajta.

Diego Garcia nagyon gyanús

Barry McCaffrey, nyugalmazott amerikai tábornok, aki nemzetközi biztonságpolitikát tanít a West Point katonai akadémián, kétszer is nyilvánosan beszélt arról, hogy rabokat tartanak fogva Diego Garcián. "Közel háromezer embert tartunk fogva, tudják, Bagram légi támaszpont, Diego Garcia, Guantanámo, tizenhat tábor Irakban" - magyarázta 2004-ben. 2006 decemberében pedig megismételte korábbi kijelentését: "Rács mögött vannak...ott őrizzük őket Diego Garcián, a Bagram légi bázison és Guantanámón."

2006 júniusában Dick Marty svájci szenátor, aki a CIA börtönök ügyét vizsgálta Európában, azzal zárta az Európai Tanácsnak készített jelentését, hogy szerinte rabokat tartottak fogva Diego Garcián. Marty később azt is elmondta, hogy a vizsgálatában magas rangú CIA alkalmazottaktól kapott segítséget, valamint arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság jogi felelősségét sem lehet figyelmen kívül hagyni az ügyben.

Börtönhajókról is hallani

A Guardian szerint a külügyi bizottság azokat az értesüléseket is kivizsgálhatja, amik alapján a rabokat esetleg egy börtönhajón tartották fogva Diego Garcia partjainak közelében. Manfred Nowak, a kínzással kapcsolatos ügyekért felelős ENSZ különmegbízott korábban elmondta, hogy megbízható forrásoktól hallotta, hogy az Indiai óceánon hajókon tartottak fogva rabokat. Emellett több guantánamói rab is arról számolt be, hogy amerikai hajókon rabokat tartottak fogva.

"Az egyik guantánamói cellatársam csaknem ötven társával együtt a tengeren volt egy amerikai hajón, mielőtt Guantánamóra érkezett volna. Elmesélte, hogy nagyjából ötven másik rab volt a hajón, mindannyian a hajó fenekében voltak bezárva. Az ott fogva tartott rabokat még annál is durvábban verték meg, mint Guantánamón" - mesélte el emlékeit az egyik rab a Reprieve egyik munkatársának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!