Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Perli a cseh államot Hitler merénylőjének örököse

2004.04.26. 12:58
Örökségét perli a cseh államtól Monika Oppenheim, az Adolf Hitler elleni merényletkísérlet miatt kivégzett német diplomata, Eduard Brücklmeier lánya. A vagyon négyötödét a Benes-dekrétumok alapján foglalták le, így az nem perelhető vissza. A fennmaradó egyötöd sorsát bonyolítja, hogy a vagyont a náci hatóságok kobozták el Brücklmeier kivégzése után.
Visszaköveteli édesapja vagyonát a cseh államtól a náci Németország egyik londoni diplomatájának lánya. A 64 éves, Londonban élő Monika Oppenheim apja, Eduard Brücklmeier 1944-ben részt vett a Hitler elleni sikertelen merényletben, ami miatt a náci hatóságok kivégezték.

A nácik kobozták el

Brücklmeier a II. világháború idején az Óvárosi tér egyik házát birtokolta. A Hitler elleni merénylet után a vagyont még a náci Németország kobozta el a családtól, Csehszlovákia felszabadulása után négyötödét a Benes-dekrétumok alapján államosították, a fennmaradó egyötöd a tulajdonos Németországról szállt át Csehszlovákiára.

A cseh törvények szerint a Benes-dekrétumok alapján elkobzott vagyont nem lehet visszakövetelni, Oppenheim is csak a fennmaradó egyötödre adott be keresetet. Jogi szakértők szerint azonban még ez esetben sem garantált a siker, tekintve, hogy a házat még a náci hatóságok kobozták el a családtól.

Németország beperlését ajánlják

A cseh jogászok szerint a követeléssel a német államhoz kellene fordulni, jogi szempontból a mai cseh állam a sajtó szerint állítólag nem tud mit kezdeni a követeléssel. A lapvélemények szerint Oppenheimnek már 1945-ben be kellett volna adnia a kérelmet, és akkor, bizonyíthatóan náciellenes család tagjaként még esélye is lett volna a rendezésre. Oppenheim 1945-ben öt éves volt.

Oppenheim egyébként 1998-ban már bíróság elé vitte keresetét, a prágai kerületi bíróság elutasító döntését a cseh legfelsőbb bíróság a fellebbezés után megsemmisítette, és perújrafelvételt írt elő. Oppenheim egyébként nem a cseh kárpótlási törvények, hanem a polgári törvénykönyv alapján perli az államot. Hasonló alapon Frantisek Oldrich Kinsky cseh arisztokrata visszakapta családi vagyona egy részét.