Gerzson
-3 °C
2 °C

Hogyan költsünk el 15 milliárd dollárt?

2001.08.17. 21:14
A kérdés - vagyis hogy mire lehet 15 milliárd dollárt elkölteni - újabban igencsak nyomasztja Brunei lakóit. Ez - bár a vázolandó fejlemények ismeretében teljesen érthető - feltehetőleg késő bánat. Az apró országot uraló királyi család egyik nagyvonalúan költekező tagja, Jefri herceg szinte az egész államvagyont eltapsolta.
Brunei mindig is meglehetősen laza hely volt. A Borneó északi részén elterülő aprócska szultánság 1984-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, és azóta meglehetősen jól ment a sora. A hihetetlenül gazdag olajlelőhelyek, amelyeket a húszas években fedeztek fel, lehetővé tették a helyieknek, hogy gyakorlatilag semmit ne dolgozzanak. Adózni nem kellett, az állam pedig megadott mindent, amire a polgároknak szükségül lehetett: ingyenes oktatást, egészségügyi szolgáltatásokat, mindent.

Hol a 15 milliárd, Jefri herceg?
Cserébe a bruneiek elnézték az országot konzervatívan tulajdonként kezelő királyi családnak az extravagáns életvitelt, és a szabadságjogok szinte teljes hiányát. A szultán és rokonai annyit költöttek, amennyit csak akartak: volt miből.

A gazdasági válság és a királyi költekezés kiürítette a kincstárat

Legalábbis amíg be nem ütött a 97-es ázsiai gazdasági válság. A szultán teljesen tehetségtelen és tökkelütött öccse, Jefri herceg, aki egy személyben volt pénzügyminiszter és a Brunei Befektetési Ügynökség vezetője, nem volt felkészülve a pénzügyi katasztrófa kezelésére. A szultán személyes vagyona - ami Brunei esetében kissé áttekinthetetlenül összemosódik az államvagyonnal - 1998-ra jó háromnegyedével csökkent, és Hasszanal Bolkiah szultán elveszítette régóra őrzött első helyét a leggazdagabb emberek listáján.

Csakhogy a pénzügyi válság okozta óriási károkra egy jó nagy lapáttal maga Jefri herceg is rátett. A herceg, aki utóbb kijelentette, hogy legalább havi ötszázezer dollárra van szüksége életvitelének finanszírozásához, egymaga legalább 15 milliárd dollárt tapsolt el az állam - vagyis a királyi család - pénzéből. Hogy mire költötte a herceg azt a csomó pénzt? Rolls-Royce-ok egész tömegére, palotákra és hotelekre, magánrepülőgépekre és helikopterekre, jachtokra, arany vécéülőkékre, szaunákra és jakuzzikra, biliárdasztalokra és valószínűleg rengeteg drága pezsgőre. Vagyis: rejtély. Egyszerűen "jól élt".

Kalapács alá került a cucc

A totális kudarc jelképeként Jefri herceg a héten kénytelen volt elárverezni egyik cégének "berendezéseit". Az árverés ugyan népszerű volt, de - hát nem szánalmas?! - mindössze 7,8 millió dollárt hozott Jefri konyhájára. Pedig kipakolt minden mozdíthatót: nyolcezer tonnányi drága márványt, kristálycsillárokat, pizzakemencéket, edzőtermi felszereléseket, aranyozott vécékeféket, egy négy méter magas bronz játéklovat, egy csomó zongorát, porcelánokat. Három biliárdasztal hétezer dollárt hozott, egy hét méter hosszú étkezőasztal húszezret, egy fényképelőhívó kamra pedig tízezret. Ami az árverés után megmaradt: két Mercedes márkájú tűzoltóautó, egy Comanche katonai helikopterszimulátor, egy A340-es Airbus, és egy Forma-1-es versenyautó.

Aggasztó jelek

Ami a herceget illeti, ő még jóval az árverés előtt elhagyta az országot. Újabban szigorúan fogja a bátyja. Az "igényelt" ötszázezer helyett csak havi háromszázezret kap - fogcsikorgatva egyezett bele -, ezt főként Londonban és Párizsban éli fel. Az ország meg próbálja összekapni magát: egy "kárfelmérési" bizottság nemrég kijózanító jelentést tett közre. A konklúzió: "Egyre több figyelmeztető jel utal arra, hogy alapvető gazdasági problémák fenyegetik Brunei népének gazdagságát és biztonságát."