Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Zárt osztályra szállították Chirac merénylőjét

2002.07.15. 21:47
Maxime Brunerie, a Jacques Chirac francia elnök ellen vasárnap merényletet megkísérlő szélsőjobboldali fiatalembert hétfőn zárt osztályra szállították, miután a pszichiátriai vizsgálat "ön- és közveszélyesnek" ítélte őt. Az ügyészség tudni szeretné, hogy Brunerie magányos tettes-e, vagy egy szervezett akció tagja. A rendőrség korábban szimpla futballhuligánként ismerte; egy újság úgy tudja, skinhead zenekarokkal cimborált.
A 25 éves fiatalembert a rendőrség hétfőn kihallgatta, s az első hatósági vélemények szerint inkább zavart elmeállapotának tudják be a tett végrehajtását, semmint összeesküvésnek. Brunerie elismerte, hogy terve Chirac elnök meggyilkolása volt, indítéka pedig a politikus iránt érzett gyűlölete, valamint "Franciaország megmentése" volt.

Magányos tettes vagy szervezett akció?

A párizsi ügyészség gyilkossági kísérlet gyanújával vizsgálatot indított a merénylő ellen, amelyben a nyomozóhatóságtól azt várják, hogy bizonyítékokat találjon a magányos tettes vagy a szélsőjobboldali szervezett merénylet koncepciója mellett.

A bíróság ezenkívül kijelöl majd egy szakértőt Brunerie elmeállapotának részletes kivizsgálására, megállapítandó, hogy a fiatalember egyáltalán beszámítható állapotban volt-e a fegyverhasználat pillanatában.

Futballhuligánként tartották számon

Maxime Brunerie nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: rendbontások okán először futballhuligánként tartották számon, majd a GUD nevű neonáci ifjúsági szervezet tagja lett, végül pedig Bruno Mégret szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Republikánus Mozgalom (MNR) színeiben közgyűlési jelöltként mérette meg magát Párizsban (sikertelenül) a tavalyi önkormányzati választásokon.

A rendőrség egyelőre nem lát közvetlen összefüggést Brunerie politikai-ideológiai múltja és vasárnapi tette között, de pszichiátriai szakértők a gyűlölködés és az erőszakos tettek között ok-okozati viszonyt feltételeznek.

A GUD-ot sokan annak a Franciaország és Európa Nacionalista Pártja (PNFE) neonáci csoportosulás fiókszervezetének tartják, amely szoros kapcsolatokat ápol a német szélsőjobboldali szervezetekkel. A GUD tagjai részt vettek Jean-Marie Le Pen volt szélsőjobboldali elnökjelölt majus elsejei politikai gyűlésén, ahol összetűzésbe kerültek a rendőrséggel.

Skinheadekkel cimborált

A Le Monde című napilap értesülései szerint Brunerie a neonáci ifjúsági szervezet megbízásából a szélsőjobbos szövegeik miatt elhíresült skinhead zenekarokkal tartotta a kapcsolatot.

Bruno Mégret, az MNR elnöke hétfői közleményében elítélte a merényletet, hangsúlyozva, hogy pártja elutasítja az erőszak minden formáját.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter egy héten belül átfogó rendőrségi jelentést kért az asztalára az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?