Huba
17 °C
33 °C

Zárt osztályra szállították Chirac merénylőjét

2002.07.15. 21:47
Maxime Brunerie, a Jacques Chirac francia elnök ellen vasárnap merényletet megkísérlő szélsőjobboldali fiatalembert hétfőn zárt osztályra szállították, miután a pszichiátriai vizsgálat "ön- és közveszélyesnek" ítélte őt. Az ügyészség tudni szeretné, hogy Brunerie magányos tettes-e, vagy egy szervezett akció tagja. A rendőrség korábban szimpla futballhuligánként ismerte; egy újság úgy tudja, skinhead zenekarokkal cimborált.
A 25 éves fiatalembert a rendőrség hétfőn kihallgatta, s az első hatósági vélemények szerint inkább zavart elmeállapotának tudják be a tett végrehajtását, semmint összeesküvésnek. Brunerie elismerte, hogy terve Chirac elnök meggyilkolása volt, indítéka pedig a politikus iránt érzett gyűlölete, valamint "Franciaország megmentése" volt.

Magányos tettes vagy szervezett akció?

A párizsi ügyészség gyilkossági kísérlet gyanújával vizsgálatot indított a merénylő ellen, amelyben a nyomozóhatóságtól azt várják, hogy bizonyítékokat találjon a magányos tettes vagy a szélsőjobboldali szervezett merénylet koncepciója mellett.

A bíróság ezenkívül kijelöl majd egy szakértőt Brunerie elmeállapotának részletes kivizsgálására, megállapítandó, hogy a fiatalember egyáltalán beszámítható állapotban volt-e a fegyverhasználat pillanatában.

Futballhuligánként tartották számon

Maxime Brunerie nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: rendbontások okán először futballhuligánként tartották számon, majd a GUD nevű neonáci ifjúsági szervezet tagja lett, végül pedig Bruno Mégret szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Republikánus Mozgalom (MNR) színeiben közgyűlési jelöltként mérette meg magát Párizsban (sikertelenül) a tavalyi önkormányzati választásokon.

A rendőrség egyelőre nem lát közvetlen összefüggést Brunerie politikai-ideológiai múltja és vasárnapi tette között, de pszichiátriai szakértők a gyűlölködés és az erőszakos tettek között ok-okozati viszonyt feltételeznek.

A GUD-ot sokan annak a Franciaország és Európa Nacionalista Pártja (PNFE) neonáci csoportosulás fiókszervezetének tartják, amely szoros kapcsolatokat ápol a német szélsőjobboldali szervezetekkel. A GUD tagjai részt vettek Jean-Marie Le Pen volt szélsőjobboldali elnökjelölt majus elsejei politikai gyűlésén, ahol összetűzésbe kerültek a rendőrséggel.

Skinheadekkel cimborált

A Le Monde című napilap értesülései szerint Brunerie a neonáci ifjúsági szervezet megbízásából a szélsőjobbos szövegeik miatt elhíresült skinhead zenekarokkal tartotta a kapcsolatot.

Bruno Mégret, az MNR elnöke hétfői közleményében elítélte a merényletet, hangsúlyozva, hogy pártja elutasítja az erőszak minden formáját.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter egy héten belül átfogó rendőrségi jelentést kért az asztalára az ügyben.