Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gordon Brown távozását lebegtetik párttársai

2008.05.05. 13:14
Az elvesztett helyhatósági választások után akár puccsal távolíthatják el Gordon Brown brit kormányfőt, a Munkáspárt népszerűségvesztésének megállítására egyes vélemények szerint két hete van, mások szerint egy éve van. Többen fenyegetve érzik a következő választáson az esélyeket, hiszen most a nagy parlamenti pártok közül nekik sikerült a legrosszabb eredményt elérniük.

Két héttől egy évig terjedő ultimátumokat adnak a hétfői londoni sajtó beszámolói szerint Gordon Brown brit kormányfőnek a múlt heti helyhatósági választásokon súlyosan leszerepelt Munkáspárt vezető képviselői a párt népszerűségi hanyatlásának megfordítására.

A lapoknak nyilatkozó politikusok némelyike szerint a Labour padsoraiban nyíltan felvetődött a miniszterelnöki tisztséget kevesebb mint egy éve betöltő Brown eltávolításának lehetősége.

A múlt csütörtökön tartott önkormányzati választásokon az 1997 óta kormányzó Munkáspárt - a sűrűsödő gazdasági bajok, valamint a kormány által is elismert gazdaságpolitikai hibák miatt egyre rosszabb választói hangulat közepette - az utóbbi negyven év leggyengébb eredményét érte el. A Munkáspárt a szavazatarányt tekintve a harmadik helyre csúszott vissza a három nagy parlamenti párt sorrendjében, még az örök harmadik liberális demokraták is megelőzték.

A legnagyobb presztízsveszteség a Londonban elszenvedett vereség volt: a fővárosi közgyűlés élén hétfőtől tory polgármester áll Boris Johnson személyében, mivel a tisztséget nyolc évig betöltő munkáspárti Ken Livingstone alulmaradt a közvetlen londoni polgármester-választáson.

A legnagyobb konzervatív brit napilap, a The Daily Telegraph hétfői beszámolója szerint több munkáspárti képviselő és kormánytag magánbeszélgetéseken kijelentette: Gordon Brown utolsó esélyét két időközi parlamenti választás jelenti Crewe, illetve Nantwich városában. Ha e két hét múlva esedékes megméretéseket is a konzervatívok nyerik, szerintük Brown korábban lojális szövetségesei is vállalhatják annak kockázatát, hogy megkísérlik eltávolítani a miniszterelnököt.

A konzervatív lapnak a Munkáspárt egy manchesteri parlamenti képviselője úgy fogalmazott: ha bárki azt hiszi, hogy a képviselők nem beszélgetnek megszállottan arról, hogy Brownnak kell-e vezetnie a pártot, "az sajnos téved, másról sem beszélgetnek".

A konzervatív napilap szerint jóllehet a Munkáspárt szabályzata rendkívül nehézzé teszi a közvetlen kihívást, több törvényhozó puccs lehetőségéről tárgyal. Ennek keretében vezető kabinettagok, esetleg Jack Straw igazságügy-miniszter vezetésével, felkeresnék Brownt, és megkérnék, hogy a párt javát szolgálva mondjon le.

A baloldali The Guardiannek egy név nélkül nyilatkozó kabinettag azt mondta: a párt hatalmas sárga lapot kapott a választóktól, és csak Gordon Brownon múlik, hogy ez a lap nem válik-e pirossá. Az idézett kormánytisztviselő szerint Brownnak három hónapja van annak bemutatására, hogy jó irányban halad.

A hétfői The Times által megszólaltatott kormánytagok azt mondták, a miniszterelnöknek időt kell adni a visszavágásra a vereség után, de erre legfeljebb egy éve van. Ha a Munkáspárt jövő ilyenkorra sem mozdul ki a jelenlegi helyzetből, az biztos vereséget jelent a következő általános választásokon, és akkor "Gordon maga is úgy gondolhatja, hogy ideje távozni" - fogalmazott egyikük.