Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'Na látja, ezért jó, hogy kirúgták magát'

2005.09.28. 15:51
Személyes sértegetésig fajuló vitában alázták porig az amerikai katasztrófavédelem alkalmatlannak bizonyult igazgatóját a törvényhozók. A kongresszusi meghallgatáson az arab telivérek szakértőjeként pozícióba kerülő Michael Brown a louisianai hatóságokat vádolta tehetetlenséggel.

A louisianai vezetőket tartja felelősnek a Katrina hurrikán pusztítását követő káoszért Michael Brown, a szövetségi katasztrófaelhárítás, a FEMA szeptemberben leváltott igazgatója, jelentette a CNN. Brown kongresszusi meghallgatása még a washingtoni normákhoz képest is brutális ordítozásba torkolt, amikor a felháborodott képviselők pártállásuktól függetlenül gyalázták a FEMA élére a Nemzetközi Arab Telivér Szövetség elnöki posztjáról szerződtetett, Bush kampányát segítő jogászt. Pedig a bizottságot a demokraták bojkottálják, mivel ők független vizsgálatot követelnek.

Egyes alá

Cristpher Shays képviselő például afelől érdeklődött, hogy Brown minden tőle telhetőt megtett-e a mentés koordinálásáért, írja a CNN. "Mit szeretne, mit tegyek" - kérdezett vissza Brown. "Na látja, ezért jó, hogy kirúgták magát. Áll itt hülyén, mint szarvas a reflektorfényben és azt magyarázza, hogy nem tudott volna többet tenni" - felelte erre Shay.

A bizottság munkájában megfigyelőként azért két demokrata is részt vett. "Tőlem egyes alát kapna" - értékelte Brown teljesítményét egyikük, Gene Taylor mississippi képviselő.

Brown a kritikákra reagálva a louisianai hatóságokra próbálta hárítani a felelősséget, írja a CNN. "A legnagyobb hibám az volt, hogy szombatig [augusztus 27-ig, a hurrikán két nap múlva csapott le] nem ismertem fel, hogy Ray Nagin New Orleans-i polgármester és Kathleen Blanco louisianai kormányzó valamiért nem akarnak kötelező evakuálást elrendelni" - jelentette ki.

Ennek az állításnak Brown főnöke, a belbiztonsági miniszter Michael Chertoff mondott ellent, amikor New Orleans nyolcvan százalékos kiürítését "kiemelkedő teljesítménynek" értékelte. Kathleen Blanco kormányzó kevésbé volt nyugodt, eskü alatti hamis tanúzással vádolta Brownt. "Nyilatkozata jól mutatja, hogy Brown teljes mértékben elvesztette a kapcsolatot a valósággal" - nyilatkozta a CNN-nek. Blanco emellett demokrataként független vizsgálatot követelt.

Ray Nagin inkább a kárelhárításban dolgozók közös felelősségét hangsúlyozta. "Véleményem szerint sem a szövetségi, sem az állami kormányzat, de a helyi hatóságok sem voltak felkészülve egy ilyen katasztrófahelyzet megoldására" - fogalmazott önkritikusan.

Hat órás meghallgatása végén Brown a médiát is megvádolta, mondván "hamis riportjaik" okozták bukását. Az amerikai sajtó a Katrinát követő káoszban kiderítette, hogy a FEMA igazgatói posztját a Bush kampánystábjában végzett munkájával kiérdemlő Brown hamisan állította életrajzában, hogy katasztrófavédelmi gyakorlata van, azaz alkalmatlan posztja betöltésére.

"Boldog vagyok, hogy én lehetek a bűnbak, ha ez azt jelenti, hogy a FEMA tovább élhet" - zárta patetikusan meghallgatását az arab telivérek nemzetközileg elismert szakértője.