Benedek
-5 °C
5 °C

Meglepetés a brazil elnökválasztáson

2006.10.02. 14:13
Második fordulóra kényszerül Lula brazil elnök az elnökválasztásokon. A két hete még biztos nyerőnek tűnő, azóta korrupciós botrányba keveredett államfő népszerűsége rohamtempóban zuhan, a négy hét múlva esedékes második forduló így teljesen nyitott.

Vereséggel felérő győzelmet aratott a brazil elnökválasztás első forulójában Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfő. Lula két héttel ezelőttig egyedüli esélyese volt a választásoknak, kétség sem fért hozzá, hogy már az első fordulóban megnyeri a választásokat, írja a BBC. Két hete azonban pártja és kampánystábja súlyos megvesztegetési botrányba keveredett, így a vasárnapi szavazáson végül csak 48,8 százalékot szerzett, legfőbb riválisa, a gazdagabb középrétegek és a pénzügyi világ favoritjának számító Geraldo Alckmin 41,4 százalékot.


Lula kampánystábja két tagját 800 000 dollár készpénzzel kapták el

Négy hét alatt sokat veszthet

Tekintve, hogy Lula népszerűsége rohamtempóban süllyedt az elmúlt két hétben és hogy a második fordulót nég hét múlva, október 29-én tartják, Alckmin máris esélyesnek nevezte magát a győzelemre.

Lula kampánya két hete omlott össze, amikor kampánystábja két tagját 800 000 dollár készpénzzel kapták el, írja a BBC. Az összeget a gyanú szerint a többi elnökjelöltet lejárató információkra akarták költeni. Lula ugyan azonnal kirúgta kampányfőnökét és tagadta, hogy bármi köze lenne a piszkos trükkökhöz, védekezése nem tűnt hitelesnek.

Leginkább azért, mert pártjának, a baloldali Munkáspártnak már volt súlyos korrupciós botránya az elmúlt négy évben. Megcsappant parlamenti frakciójukhoz két éve kenőpénzzel próbáltak átcsábítani a többi párttól honatyákat. Ráadásul Lula a botrány kirobbanása után lemondta az elnökjelöltek tévévitáját, mert attól tartott, a többiek személyeskedni fognak.

Ráadásul az ügyben vizsgálatot kezdett a választási bizottság. A vizsgálat Lula szerepére is kiterjed.

Piacbarát baloldali

Lula négy éve lett Brazília elnöke, ötven év után az első baloldali jelölt volt, aki diadalmaskodott. Megválasztásakor a pénzpiacok pánikoltak, attól tartottak, hogy Lula is a Hugo Chávez féle neokommunista vezető lesz, de végül piacbarátnak bizonyult.

Támogatói szerint szociális programjaival érezhetően javította a brazil szegények helyzetét, bírálói szerint azonban csak pénzt osztott, a strukturális problémákat nem oldotta meg. Leginkább az oktatás reformját kérik számon rajta.