Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kergemarhát találtak Szlovákiában

2001.09.27. 16:56
Szivacsos agysorvadással (BSE) fertőződött szarvasmarhát találtak csütörtökön Szlovákiában egy garamszentkereszti telep állományában. A fertőzött állat húsából 22 kilogrammot adtak el.
A hatéves, hazai törzsből származó tehén BSE-fertőzöttségét két teszt is igazolta. A levágott szarvasmarha húsának kereskedelmi forgalmazását az illetékes állatorvos úgy engedélyezte, hogy nem várta meg a BSE-teszt eredményeit. A fertőzött húsból összesen 22 kilónyit adtak el. A hírt jelentő szlovák SITA hírügynökség egyelőre nem közölt egyéb részleteket.

Csehországban is azonosították a betegséget

Szlovákia a második olyan kelet-európai ország, ahol fellelték a Nyugat-Európában már sok éve pusztító, agysorvadással járó marhakórt; a nyáron Csehországban két esetet is azonosítottak. A BSE-járvány az elmúlt évtizedben a csőd szélére sodorta a brit szarvasmarha-tenyésztést. Brit szakértők 1996-ban bejelentették, hogy a Nagy-Britanniában csaknem 200 ezer állatot fertőzött meg a betegség.

Az emberre is veszélyes lehet

A BSE valószínűleg a szennyezett húst fogyasztó emberre is veszélyes, mivel a szintén teljes agyi leépüléssel járó, s minden esetben végzetes Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes egy új változatát idézheti elő az emberi szervezetben. Nagy-Britanniában a becslések szerint eddig százan halhattak meg a Creutzfeldt-Jakob -kór új változatában.