Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Bush: Az amerikaiak nem fognak fenyegetettségben élni

2003.03.20. 05:01
Röviddel azután, hogy lopakodó vadázsgépek és cirkálórakéták intéztek csapást bagdadi célpontok ellen, az amerikai elnök tévébeszédben közölte: kiadta a parancsot a támadásra. Közölte: az amerikai csapatok nem térnek haza dolgukvégezetlenül.
Az elmúlt nap folyamán a Fehér Ház hangsúlyozta, hogy bár az elnök koncepcionális döntést hozott a háború megindításáról, arra az esetre, ha Szaddam Huszein nem hagyná el Irakot, a támadás pontos időpontjának meghatározását katonai tanácsadóira bízza. Ari Fleischer percekkel azután, hogy Bagdad felett az első amerikai gépek megjelentek, jelezte, hogy az amerikai elnök hamarosan elmondja az iraki háború kezdetét jelző tévébeszédét.

Bush csütörtökön negyed ötkor azt követően intézett beszédet, hogy légicsapás ért több célpontot Bagdadban. A támadásban F-117-es lopakodó vadászgépek és hadihajókról indított cirkálórakéták vettek részt. A tudósítások szerint a csapások egyértelműen az iraki rezsim vezetése ellen irányultak.

Nem fognak fenyegetésben élni

Az iraki rezsim lefegyverzéséért és az iraki nép felszabadításáért indított hadműveletei megindult. Az amerikai hadsereg parancsomra támadást indított Irakban található katonai fontosságú célpontok ellen - mondta George W. Bush amerikai elnök tévébeszédében.

"Az amerikai nép nem fog olyan világban élni, amelyben tömegpusztító fegyverekkel fenyegeti őket. Most, hogy bekövetkezett a kofliktus, az egyetlen mód, hogy időtartamát lecsökkentsük, ha döntő erőt alkalmazunk. Ez nem a félmegoldások hadjárata lesz: az egyetlen eredmény amelyet elfogadunk a győzelem " - fogalmazott Bush

Munkájukat elvégzik

"Parancsomra a koalíciós erők katonai jelentőségű célpontokat vesznek célba, hogy lehetetlenné tegyék, hogy Szaddám Huszein háborút indítson. Ezek egy széles és koncentrált hadművelet kezdeti mozdulatai" - mondta az amerika elnök.

Ahogyan azt már korábban is tette, Bush kiemelte: "törekvéseink Irakban csak a fenyegetés elhárítására irányulnak. Erőink úgy térnek majd haza, hogy munkájukat elvégezték."

Huszein bővítette bűnlajstromát

Bush nem mulasztotta el elítélni Szaddám Huszeint, akinek bűnlajstromához sorolta, hogy újabb emberiség elleni bűncselekményt követ el, amikor élő pajzsként használja a lakosságot.

Bush azt igérte, mindent elkövetnek, hogy minimálisra csökkentsék a civil áldozatok számát.