Géza
-11 °C
-4 °C

Bush: Vannak vegyi fegyverek Szíriában

2003.04.13. 22:20
Fokozódik a Szíria és az Egyesült Államok közötti feszültség. Vasárnap Donald Rumsfeld háborús bűnösök és terroristák bújtatásával vádolta a közel-keleti országot, az amerikai elnök jelezte, hogy Amerika komolyan veszi a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni harcot.
Vegyi fegyverek birtoklásával vádolta vasárnap Szíriát George W Bush amerikai elnök. Úgy hisszük, hogy vannak vegyi fegyverek Szíriában - mondta Bush.

Az elnök rámutatott, hogy az Irak elleni fellépésük is bizonyítja, hogy komolyan veszik a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását. Csak együtt kell működniük, válaszolta Bush arra a kérdésre, hogy katonai közbelépéssel fenyegeti-e Szíriát.

Rumsfeld is rosszall

Szíria korábban már többször is cáfolta, hogy vegyi fegyverekkel birtokolna. Az Egyesült Államok és Szíria közötti feszültség fokozódását jelzi, hogy az elnökön kívül vasárnap Donald Rumsfeld, amerikai védelmi miniszter is üzent Damaszkusznak. Nagyon reméljnük, hogy Szíria nem válik háborús bűnösök és terroristák menedékévé - mondta a védelmi miniszter.

Rumsfeld úgy vélte "nem kérdéses", hogy több magas rangú iraki vezető Szíriába menekült, de nem kívánt arról nyilatkozni, hogy az Egyesült Államok tervez-e lépéseket Szíria vagy az elűzött iraki vezetés tagjainak menedéket adó más országok megbüntetésére.