Bombariadóval várják Bécsbe Busht

2006.06.20. 10:48
Bombának látszó tárgyakkal rémisztgették az amerikai elnök keddi látogatására készülő osztrák rendőröket. Bush érkezése Bécsben is káoszt okozhat, lezárják a belvárost, a helyszíneket 3000 rendőr biztosítja.

Pokolgépeket találtak Bécs belvárosában Bush keddi látogatása előtt. Az osztrál sajtójelentések szerint az első gyanús csomagot reggel fél nyolckor találták meg Bush látogatásának egyik helyszíne, a Hofburg közelében, nem sokkal később pedig Bush bécsi szálláshelyén, az Intercontinental szállónál is bombának látszó tárgyakat találtak.

A Hofburg közelében talált szerkezet egy elektromos kapcsolószekrényhez rögzített bőrönd volt, amiből drótók lógtak ki és egy antennája is volt. A tűzszerészek hatástalanítás közben megállapították, hogy a szerkezet nem volt robbanóképes.

Miután a másik két pokolgépről is kiderült, hogy valójában csak álbombák, lefújták a bombariadót.

Bush látogatása amúgy Bécsben is felfordulást okoz, biztonsági okokból szinte a teljes belvárost lezárják. A Hofburg és az Intercontinental környékén elterelik a forgalmat. Az amerikaiak paranoiájára jellemző, hogy osztrák lapértesülések szerint még az elnök ásványvízét és vécépapírját is inkább a németországi Ramstein amerikai katonai támaszpontjáról szállítják, semmint helyben vásárolnák.

Az osztrák rendőrség mintegy 3 ezer tagja biztosítja a Bush-látogatást, nem beszélve az amerikai biztonsági szolgálatok Bécsbe vezényelt tagjairól. Külön egységek fogják biztosítani azt a tiltakozó megmozdulást is, amelyet különféle globalizációellenes szervezetek, valamint Ausztriába betelepültek egyesületei szerveztek szerda délutánra. A szervezők remélik, hogy a tiltakozás résztvevőinek a száma 10-15 ezer között lesz a mintegy másfél milliós osztrák fővárosban.

A magyarországi készülődésről itt olvashat bővebben.  • Tippek
  • Személyi kölcsön