Szilárda
0 °C
6 °C

Szétszedték Busht az albánok

2007.06.11. 10:48
"Bushie, Bushie" kiáltásokkal, deres fejét cirógatva fogadták az albánok George W. Busht. Az elnök meghatódottságában asszonyokat csókolgatott és ígéretet tett Koszovó függetlenségére.

Filmsztároknak kijáró ünneplésben részesítették George W. Busht az albánok. Bush európai körútja végén látogatott el Albániába, ahol a helyiek teljesen megvadultak attól, hogy végre országukba látogatott egy amerikai elnök.

Bush Tiranába menet a leszállás után rövid látogatást tett Fushe Kurje faluban, ahol egy kávézóban helyi üzletemberekkel csevegett. A helyiek nagy tömegben várták, és az AP tudósítása szerint valósággal szétszedték. Két kézzel kapkodtak karja, keze, ujjai után.

Bush, aki az Egyesült Államokban elszokott a lelkes fogadtatástól, valósággal feloldódott a tömeg szeretében. Az AP jelentése szerint sorra csókolgatta Kushe Furje asszonyait, miközben a helyi férfiak haját borzalgatták, miközben becézve skandálták nevét: "Bushie, Bushie!".

Meghálálta az ünneplést

Bush rá is szolgált az albánok szeretetére. Talán a meghatódotság miatt, de azt nyilatkozta, "előbb-utóbb azt kell mondanunk, elég, Koszovó független!" A világ vezető gazdasági hatalmainak németországi csúcstalálkozóján ugyanakkor elhalasztották a Koszovóval kapcsolatos döntéseket, mivel Oroszország korábban többször is jelezte, nem fogadható el számára a jelenleg még Szerbia részét képző tartomány függetlenedése.

Az AP jelentése szerint a hatalmas ünneplés szokatlan biztonsági helyzetet idézett elő - nem jellemző, hogy Busht bárki megközelíthesse, nemhogy megérinthesse. Ráadásul Albánia jellemzően muzulmán ország. Ennek ellenére az elnök biztonságáért felelős titkosszolgálat szerint minden a legnagyobb rendben volt.

Igaz, az albánok legendásan barátságosak az amerikaiakkal. 1991-es látogatásán James Baker amerikai külügyminisztert is kitörő örömmel fogadták, Jugoszlávia 1999-es bombázása után pedig szignifikánsan sok albán újszülött kapta a Bill és a Hillary neveket.