Piroska
-2 °C
5 °C

Mégis betiltja a kínzást Bush

2005.12.16. 14:10
Korábbi terveivel szemben mégsem véózza meg a CIA által alkalmazott, a nemzetközi egyezményekben nem tiltott, de a normális gyakorlatnál dúrvább kihallgatási módszereket tiltó amerikai törvényt George W. Bush. Alelnöke, Dick Cheney hiába győzködte telefonon a republikánus szenátorokat, azok mégis elfogadták a törvényt.

Korábbi álláspontját megváltoztatva George W. Bush mégis támogatásáról biztosította a kegyetlen, embertelen és lealacsonyító kihalgatási taktikák terroristák elleni alkalmazását is tiltó törvényt, jelentette a BBC. A Fehér Ház korábban a CIA-t ki akarta vonni a tilalom hatásköréből, hogy a kémszervezet továbbra is folytathassa eddigi hírszerző módszereit.

Bush szerint döntése bizonyítja, hogy az Egyesült Államok nem kínozza foglyait. Az amerikai vezetők eddig is elutasították a kínzás vádját, Porter Goss, a CIA új igazgatója például újszerű kihallgatási technikaként határozta meg a jogvédők által kifogásolt módszereket, mint amilyen az alvásmegvonás, vagy a vízbefolytás imitálása.

Az Egyesült Államok amúgy a kínzásokat tiltó nemzetközi egyezményekben foglaltakat bizonyíthatóan nem sértette meg, de a terroristákkal szemben valóban alkalmazott az általános jogban nem elfogadott módszereket, írja a BBC.

Az amerikai vezetők szerint az új törvény támadhatóvá tette volna a terroristákat kihallgató amerikai tiszteket. Bush ezért korábban vétóval fenyegetőzött, de a szenátus és a képviselőház is elsőprő többséggel támogatta az eredetileg John McCain republikánus szenátor által beterjesztett javaslatot.

Bush döntését az amerikai elemzők megfutamodásként értékelik, ami elnöki hatalmát is megkérdőjelezi. De igazi presztízsveszteséget alelnöke, a terroristákkal szemben a lehető legkeményebb elbánást szorgalmazó Dick Cheney szenvedte el. Cheney személyesen telefonált minden republikánus szenátornak, hogy a törvény elleni szavazásra bírja őket.

Bush pénteki, McCainnel közös sajtótájékoztatóján a törvényt nem említette, de egyértelművé tette, hogy elfogadja a törvényhozók döntését. "Boldogan dolgozunk együtt [McCain szenátorral], hogy elérjük közös célunkat, hogy meggyőzzük a világot, az Egyesült Államok nem kínoz, nem sérti meg a nemzetközi egyezményeket. Megüzentük a világnak, hogy Amerika nem olyan mint a terroristák" - idézi Busht a BBC.