Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Bush átszervezte a titkosszolgálatokat

2008.07.31. 15:04
Hét évvel a poszt megteremtése után végre valódi feladatokat is kap az Egyesült Államok hírszerzési főigazgatója. Egy éves előkészítés után George W. Bush szerdán kiadta a hírszerzés átszervezéséről szóló rendeletét. A jövőben központi irányítása lesz a 16 kémszolgálatnak.

Elrendelte az amerikai titkosszolgálatok átszervezését szerdán George W. Bush, jelentette a Washington Post. Az elnök régóta várt rendelete értelmében immár hivatalosan is a Nemzeti Hírszerzési Igazgató alárendeltségébe tartozik az Egyesült Államok 16 kémszolgálata.

A 12333-as számú Végrehajtói Rendelet módosításával a hírszerzési főigazgató határozhatja meg a kémszolgálatok prioritáslistáját és költségvetését. A rendeletet eredetileg Ronald Reagan 1981-ben adta ki. A módosítására tulajdonképpen 2001 vége óta szükség lenne, ekkor állították fel ugyanis a nemzeti hírszerzési igazgató hivatalát, mely eredendően a szerteágazó kémtevékenység jobb összefogását. Erre már csak a titkosszolgálatok szeptember 11-ét megelőző kudarca miatt is szükség volt.

A rendelet módosításának előkészítése a Washington Post jelentése szerint egy éve kezdődtek, bár a kormány kritikusai már évek óta hiányolták. A legjelentősebb változás, hogy a jövőben a CIA nem irányítója, csupán végrehajtója lesz a külföldi hírszerzési műveleteknek.