Emőke
-4 °C
9 °C

A szemétben találták meg Bush útitervét

2006.05.10. 11:10
Egyre óvatlanabbak a George w. Bush biztonságáért felelős amerikai tisztviselők. A múlt hónapban az elnöki különgép biztonsági leírása került nyilvánosságra, most az elnök floridai útjának részletes előírását halászta ki a kukából egy börtönviselt kukás, az utazás reggelén.

Bár azt gondolnánk, az Egyesült Államok elnökének biztonsága a Fehér Ház egyik legfőbb prioritása, az elmúlt hetekben több hanyagság is aggályokat okozott. Nemrég az elnöki különgép biztonsági rendszereinek részletes leírása került fel az internetre, kedd reggel pedig egy börtönviselt kukás találta meg Bush aznapi floridai utazásának részletes tervét a szemétben.

"Láttam a helyek nevét, ahová Bush ellátogat, és az emberekét, akikkel találkozik" - mesélte a fővárosi Channel 9 tévéadó hírműsorának Randy Hopkins. A börtönviselt közegészségügyi dolgozó (azaz kukás) egy kukásautó mellett, egy csomagban találta meg a terjedelmes, az út minden részletét percre pontosan tartalmazó dokumentációt.

Mivel nemrég szabadult, Hopkins nem szeretett volna a rivaldafénybe kerülni. A tévéadó kérésére nem is nevezte meg a szemétszállító céget, ahol dolgozik. Mindenesetre állampolgári kötelességének érezte, hogy figyelmeztesse az illetékeseket és a nyilvánosságot. "Háborúban állunk. Úgy éreztem, ha rossz kezekbe kerül [az útiterv], az elnök nagy bajba kerülhet" - nyilatkozta.

A terv valóban részletes. Pontosan leírja, ki hol ül az elnöki különgépen - ami most sebezhető, hiszen titkos biztonsági részletei is ismerté váltak, és a közkézen forgó értesülések alapján akár egy puskával is leszedhető. A terv az elnöki autókonvojról is pontos adatokat tartalmaz.

A Channel 9 az elnöki testőrséghez (Secret Service, SS) fordult, ahol rutinszerűen azt válaszolták, hogy a dokumentum egyrészt nem titkosított, másrészt a Fehér Házé. A Fehér Ház nem kommentálta az esetet. A Channel 9 annyit mindenesetre megjegyzett, hogy a sajtó kivonatokat szokott kapni az útitervekből, de a részleteket hangsúlyozottan nem hozhatja nyilvánosságra.