Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ellentámadásba lendült a Fehér Ház

2005.11.17. 14:59
Az iraki háborút most bíráló, korábban támogató demokrata politikusok ugyanazokat a hírszerzési adatokat látták, mint mi, állítja Bush elnök és helyettese, Cheney. A hazugság vádja ellen indított hadjáratukhoz a legtöbb segítséget bírálóiktól, illetve bírálóik korábbi háborúpárti nyilatkozataitól kaphatják.

Kőkemény ellentámadásba kezdett George W. Bush és alelnöke Dick Cheney az iraki háború jogosságát ért bírálatok miatt. Az Egyesült Államok elnökét és helyettesét kevés választotta el attól, hogy az amerikai politikában felettébb modortalan dolognak számító hazaárulózásba kezdjenek.

"Egyes szenátorok sugalmazása, hogy az Egyesült Államok elnöke vagy kormányának bármely tagja szándékosan félretájékoztatta az amerikaiakat a háború előtti titkosszolgálati értesülésekkel kapcsolatban a legalantasabb, leghazugabb vád, ami valaha elhangzott Washingtonban" - jelentette ki Cheney a Szabadság Határai Intézet nevű republikánus agytröszt szerdai díszvacsoráján elmondott, a Drudgereporton is közölt beszédében. A Koreában tartózkodó Bush indulatoktól fűtött sajtótájékoztatón vette védelmébe Cheney kijelentéseit, ujjal mutogatva az újságírókra. Bush határozottan tagadta, hogy hazafiatlannak nevezték politikai ellenfeleiket, írja a Financial Times..

Az Egyesült Államok politikai életében nincs lenézőbb jelző a hazafiatlannál.

Cheney és Bush egybehangzó véleménye szerint mostani bírálóik kizárólag rövid távú politikai céljaikat tartják szem előtt. "Pontosan ugyanazokat a hírszerzési adatokat látták mint én, mielőtt szavaztak volna. Sok mostani bíráló így is támogatta a döntésemet" - nyilatkozta Bush Koreában. Cheney ugyanezt hangsúlyozta, kiegészítve azzal, hogy a Bush és Clinton elnöksége alatt felhalmozott hírszerzési adatok alapján az összes a háborút egykor megszavazó, most bíráló politikusnak alkalma lett volna saját következtetései levonására.

Cheney beszédében kardcsörtető hazafiassággal vette védelmébe az Irakban harcoló katonákat, akire ő és Bush elnök is nagyon büszke. Az alelnök egyben kitartott amellett is, hogy a végső győzelemig Irakban maradnak az amerikai csapatok.

A Financial Times értékelése szerint ez utóbbi mondaton van a hangsúly. Az elmúlt héten rögzített közvélemény-kutatások szerint immár az amerikaiak hatvan százaléka gondolja úgy, hogy elhibázott döntés volt Irak lerohanása. Washingtonban is egyre fokozódik a kormányzatra a nyomás, a republikánus többségű kongresszus ugyan elvetette a csapatkivonási tervek kidolgozására vonatkozó demokrata javaslatot, de háromhavonkénti beszámolóra kötelezte a kormányzatot az iraki helyzetről.

A Financial Times elemzői szerint ha Bushék nem tudják megvédeni két évvel ezelőtti háborúpárti érveiket, könnyen elveszíthetik a közvélemény támogatását az amerikai csapatok iraki állomásoztatására, tehát összességében elbukhatják a háborút. Dan Bartlett, Bush tanácsadója szerint elsősorban most az a cél, hogy megakadályozzák a demokratákat abban, hogy a kormányzati hazugságról szóló - valóban leegyszerűsítő - állításaikat közismert tényként tudják kommunikálni.

Erre egyre nagyobb szükség lehet, hiszen már nem csak a demokraták, hanem a nem republikánusok többsége hazugnak tartja Bush érveit. Bartlett arra a bírálatra, hogy Bushék egy kicsit elkéstek a válasszal, annyit mondott: "soha sem késő igazat mondani".

Bushék nagy fegyvere mostani hadjáratukban maguk a demokraták lehetnek. A párt prominensei az iraki háború előtt egytől egyig támogatták a hadműveleteket, John Kerry és Clinton már-már kampányolt a háborúért. Mostanra mindketten elhibázott döntésnek láttatják a háborút.