Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Isteni sugallatra háborúzik Bush?

2005.10.07. 16:29
Erkölcsi és vallási kötelességének érzi a palesztin állam megteremtését George Bush, állítja a BBC két palesztin vezető nyilatkozatára alapozva. A Fehér Ház abszurdnak ítélte a BBC állítását.

Isteni sugallatra rohanta le Afganisztánt és szállta meg Irakot George W. Bush, állítja a BBC új, a jövő héten bemutatandó dokumentumfilmjében. A Fehér Ház sajtószolgálata a hírről értesülve azonnal tagadta a BBC állításait, jelentette az AFP.

A BBC dokumentumfilmje szerint Bush 2003 júniusában Mahmud Abasz jelenlegi palesztin elnöknek, akkori kormányfőnek és külügyminiszterének, Nabi Sátnak magyarázta cselekedetei isteni indíttatásáról.

"Mondá az Úr: George, indulj Afganisztánba és harcolj a terroristák ellen, s én így cselekedék. Aztán mondá az Úr: George, vess véget a zsarnokságnak Irakban, s én így cselekedék. És most úgy érzem, az Úr újra üzen. Azt mondja: George, teremts államot a palesztinoknak és teremts biztonságot a zsidóknak és teremts békét a Közel-Keleten. És istenemre, így fogok cselekedni" - idézte fel a dokumentumfilmben Bush szavait Sát.

A történetre Abasz is emlékezett, a palesztin elnökben leginkább az maradt meg, hogy Bush erkölcsi és vallási kötelességének nevezte a palesztin állam megteremtését.

"Ez abszurd. Ő [Bush] sosem mondott ilyet" - tagadta Scott McClellan fehér házi szóvivő az AFP-nek a dokumentumfilm állításait. A Megfoghatatlan béke: Izrael és az arabok című dokumentumfilm-sorozat Clinton elnök 1999-2000-es békéltetési kísérletével kezdődően dolgozza fel a közel-keleti tárgyalások történetét, első részét hétfőn mutatják be.