Szilárda
-4 °C
3 °C

Bush csak a pillanat hevében kiáltott világháborút

2007.10.19. 12:45
A Fehér Ház szerint csak szónoki fordulat volt George Bush csütörtöki kijelentése, hogy a harmadik világháborúhoz vezethet, ha Irán atomfegyverhez jut. Ugyanakkor közölték, hogy az Egyesült Államoknak adott esetben az iraki és afganisztáni kötöttségek ellenére is lenne elég forrása egy Irán elleni katonai akcióhoz.

Csupán szónoki fordulat volt George Bush amerikai elnöknek az a kijelentése, hogy ha Irán atomfegyverhez jut, az a harmadik világháborúhoz vezethet, közölte a washingtoni Fehér Ház.

Dana Perino fehér házi sajtótitkár szerint az elnök nem ismertetett semmilyen háborús tervet, és bejelentést sem tett. Bush csupán a nemzetközi közösségével megegyező véleményt hangoztatott, amely szerint nem szabad megengedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Akadályozza a békés megoldást

Meglehetősen keményen bírálta Bush kijelentését a német kormánykoalíció több magas rangú képviselője is. A szociáldemokraták külpolitikai szakértője, Rolf Mützenich rendkívül felelőtlennek nevezte a harmadik világháborúval való fenyegetőzést, Ruprecht Polenz, a Bundestag külügyi bizottságának konzervatív elnöke egy pénteki interjúban hangoztatta: az ilyen jellegű retorikai fenyegetések akadályozzák az iráni atomválság békés megoldását célzó erőfeszítéseket.

"Bár az Egyesült Államok csak végső esetben indítana katonai akciót Irán ellen, ahhoz szükség esetén azonban az iraki és afganisztáni terhek ellenére is meglennének a forrásai" - mondta újságíróknak Michael Mullen amerikai tengernagy. A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke hozzátette ugyanakkor: most a diplomáciai erőfeszítések állnak előtérben, hogy útját állják Irán nukleáris törekvéseinek, és elérjék, hogy Teherán ne támogassa az iraki felkelőket.

Irán szerint lélektani hadviselés folyik

Abdolreza Rahmáni-Fazli, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács alelnöke csütörtökön úgy reagált Bush szavaira, hogy az a lélektani hadviselés része. "A nyilatkozat az Egyesült Államok dühét mutatja amiatt, hogy Irán sikereket ér el nemzetközi téren" - tette hozzá.

Mohammed Ali Hoszeini külügyi szóvivő pedig úgy vélekedett, hogy "az efféle politika veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot, és gátolja a békét". A háborús szótár használatával az amerikai belső gondokat akarják eltakarni (...) s a neokonzervatívok politikájának kudarcát Afganisztánban és Irakban".

Soros szerint Bush szélsőséges

Soros György élesen bírálta az amerikai elnök nyilatkozatát. A magyar származású amerikai üzletember a Berliner Zeitung című német lap pénteki számában megjelent interjúban annak az aggodalmának adott hangot, hogy az ilyen jellegű fenyegetések ténylegesen növelik egy katonai konfliktus veszélyét.

Soros szerint az Egyesült Államokban és Iránban hasonló a helyzet abból a szempontból, hogy mindkét országban szélsőséges politikai erők vannak hatalmon. Az üzletember úgy gondolja, hogy a csütörtökihez hasonló kijelentés kapcsán a teheráni rezsim esélyt láthat arra, hogy gyengülő belső támogatottságának megszilárdítása érdekében támadást provokáljon. Egyidejűleg arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, mivel a Bush-kormányzat népszerűsége mélyponton van.

Az amerikai üzletember úgy ítélte meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is nagy előnyei származhatnának egy térségbeli konfliktusból. Soros összességében úgy látja, hogy egy tényleges katonai konfliktus veszélye mindenképp reális, s a világ egy regionális háborúba sodródhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!