Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nyílttá vált a verseny Bush és Kerry között

2004.10.12. 10:33
A közvélemény-kutatások szerint nem csak országosan, de állami szinten is teljesen kiegyenlített az amerikai elnöki posztért folyó küzdelem. Az országos mérések szerint Kerry kezd kitörni a döntetlen-közeli helyzetből, az elnök személyéről döntő elektori kollégiumban még Bushnál az előny.
Tíz államra szűkült az elnökválasztási harc az Egyesült Államokban. Az országos közvélemény-kutatások szerint pillanatnyilag döntetlenre áll a verseny - a legfrissebb felmérés négy százalékpontos hibahatárral John F. Kerry három százalékpontos előnyét jelzi -, az államonkénti részletezés azonban még most is George W. Bush sikerét sejteti.

Gyors fordulatok

Az amerikai elnököt nem közvetlenül választják, a szavazók államonként elektorokat delegálnak az elektori kollégiumba. Az elnöki címet az nyeri, aki abszolút többséget szerez az 538 tagú testületben. Az elektorok számát tekintve a választási kampány márciusi kezdetekor magasan Kerry vezetett, a demokrata jelöltség elnyerésekor készített felmérések szerint Kerry 352 elektori szavazatra számíthatott. (Az országos közvélemény-kutatási adatok irrelevanciáját jelzi, hogy a kutatásokban Bush és Kerry döntetlenre állt.)

A kampány előrehaladtával aztán Bush fordított. (mindeközben Kerry az országos kutatásokban átvette, majd elvesztette a vezetést, végül az elmúlt hetekben egyenlített).

Bush október elejére már-már brutális fölénnyel vezetett, az MSNBC mérései szerint ekkor 352 elektori szavazatra számíthatott Kerry 186 szavazatával szemben - ebből 215 elektor számított biztos Bush-támogatónak, Kerry 153 elektorra számíthatott biztosan.

Érzékeny veszteségek

Az első tévévitát követően azonban Bush támogatottsága jelentősen visszaesett úgy országos, mint helyi szinten is. Bush olyan biztosnak hitt államokat bukott el, mint a tizenhét elektorával már nagyobb államnak számító Michigan, ahol október elsején még a hibahatáron belül ugyan, de vezetett. Masszív előnyt vesztett el a tíz elektort adó Wisconsinban (52-38-ról 49-46-ra módosult az állás Bush javára), és elvesztette a montanai előnyt is.

Az elektroi szavazatok eloszlása
 Biztos elektorValószínű elektorBizonytalan elektorÖsszesen
Bush1786535278
Kerry1781864260
(forrás: Slate MSN)
Biztos elektor: egy elektori helyet akkor veszünk biztosra, ha a jelölt a hibahatár kétszeresével vezet az adott államban
Valószínű elektor: a jelölt a hibahatárnál nagyobb, de a hibahatár kétszeresénél kisebb előnnyel vezet
Bizonytalan elektor: a jelölt a hibahatáron belüli előnnyel vezet

Megszerezte viszont a kilenc elektort adó Coloradót és a tíz elektort delegáló Arizonát. Ohióban, Pennsylvaniában, Iowában, Delaware-ban és Maine-ben a mérések kezdete óta statisztikai döntetlenre áll a verseny, a kutatások hol az egyik, hol a másik jelölt egy-két százalékpontos vezetését mutatják. (Az eltérés mérési hibából is fakadhat, ezekben az államokban megjósolhatatlan a választás kimenetele.) Az öt állam összesen ötvenöt elektori szavazatról dönt.

Kerry feljövőben

A legjelentősebb csatatér az idei választáson is Florida. A négy évvel ezelőtti választáshoz képest, az államoknak jutó elektori helyek a legfrissebb népszámlálási adatokon alapuló újraosztása során az állam, ha lehet, még fontosabb lett. A most először huszonhét elektort küldő, így a negyedik legnagyobbnak számító államban a kiélezett küzdelmet csak a hurrikánszezon befolyásolta egy rövid ideig. A Floridát öt héten belül sújtó negyedik jurrikán levonulta után az állam újjáépítésének ígéretével turnézó Bush kilenc százalékpontos előnyre tett szert október elejére, ezt azonban a legutóbbi mérések szerint már el is vesztette. Busht pillanatnyilag a választók 48 százaléka támogatja, Kerryt 44. A felmérés hibahatára négy százalékpont.

A legfrisebb közvélemény-kutatási adatok szerint Bush és Kerry is 178 elektor biztos támogatására számíthat. Bush további hetven . Kerry tizennyolc elektor támogatására számíthat valószínűleg. Kilencvenkilenc elektori hely sorsa teljesen bizonytalan, az adott államokban a hibahatáron belüli eltéréseket figyelembe véve Bush további harmincöt, Kerry hatvannégy elektori szavazatra számíthat. Összességében tehát Bush továbbra is vezet, tizennyolc szavazatnyi előnyét azonban könnyen elbukhatja Floridán. Ráadásul az elmúlt hetekben Bush biztosnak tűnő elektorokat bukott el, míg Kerry megtartotta saját államait.