Ivó, Milán
EUR 383,83 Ft
USD 365,80 Ft
6 °C
26 °C

Bush biztosan vezet

2004.09.04. 19:49
Két hónappal az elnökválasztás előtt Bush tetemes előnyre tett szert demokrata kihívójával szemben. Bush azonban még tizenegy százalékos előnye tudatában sem dőlhet hátra, mert bármilyen jó is nemzetbiztonsági politikájának megítélése, gazdasági kérdésekben van mit javítania. A demokraták jól fókuszált kampánnyal még szorosság tehetik a versenyt.
Ami nem ment Kerrynek, sikerült Bushnak. Az újraválasztásért küzdő amerikai elnök hatalmas sikerként könyvelheti el a jelöltségét hivatalosan is meghirdető republikánus nemzeti gyűlést, hiszen a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint kétszámjegyű előnyre tett szert kihívójával szemben.

Durva lemaradásban

A jelöltállító gyűlés hagyományosan nagy lökést szokott adni egy jelölt népszerűségének. John Kerry ennek ellenére a nyár közepén nem tudott elszakadni a népszerűségi versenyben Bushtól, helyzetén alelnöke megnevezése sem segített. Nem úgy Bush, aki a Time legfrissebb adatai szerint a biztos választók 52 százalékának támogatását élvezi, szemben Kerry 41 százalékával. A gyűlést megelőzően a két jelölt statisztikailag döntetlenre állt, a kettejük közötti különbség rendre a négy százalékpontos hibahatáron belül mozgott.

Jó katona, rossz gazdálkodó

Bush mostani előnye azonban egyáltalán nem jelent biztos sikert. Igaz, hogy az elnök az általa fő témaként láttatott nemzetbiztonság kérdésében messze lekörözi kihívóját - a Time felmérése szerint az emberek 57 százaléka tartja hitelesebbnek Bush terrorellenes politikáját Kerry 36 százalékával szemben, hasonló arányban ítélik meg vezetői és hadsereg-irányítási képességeiket is - gazdasági kérdésekben már jóval kiegyensúlyozottabb a verseny.

Még behozhatják

A megkérdezettek negyvenhét százaléka véli úgy, hogy Bush kezeli jobban a gazdaságot, Kerryt negyvenöt százalék tartja alkalmasabbnak. Az egészségbiztosítás kérdésében egyértelműen Kerryben bíznak jobban az emberek 48-42 arányban. Az adóztatást azonban már inkább Bushra bíznák, hiába bírálják sokat az elnök adóreformjait a demokraták, a szavazók 49 százaléka továbbra is Bushra bízná az adóreformot, Kerry terveivel csak 40 százalék szimpatizál.

A gazdasági kérdésekben kiélezett verseny nem kedvez Bushnak, mivel a nemzetbiztonság és az iraki háború kérdése - melynek megítélése a republikánus gyűlés hetében drámaian ismét Bush javára fordult, a megkérdezettek 52 százaléka helyesli, 41 százaléka ellenzi a háborút - az elmúlt hetekben a harmadik-negyedik helyre csúszott vissza a gazdaság és az egészségbiztosítás mögé. Azaz a demokraták jól fókuszált kampánnyal még szorossá tehetik a pillanatnyilag lefutottnak tűnő versenyt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek