Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Rasszista hurrikán

2005.09.13. 10:35
Jelentősen eltér a fehér és fekete amerikaiak véleménye a Katrina hurrikán utáni mentési akcióról és a felelősökről. A feketék szerint a kormány azért volt tétlen, mert New Orleansban feketék ragadtak. A feketék Busht, a fehérek a város fekete polgármesterét, Ray Nagint tartják a fő felelősnek. Bush kedden a "teljes felelősséget" magára vállalta.

Fehérek és feketék gyökeresen másként ítélik meg George W. Bush és a központi kormányzat teljesítményét a Katrina hurrikán pusztítását követő mentőakcióban. A Gallup a CNN és a USA Today felkérésére készített felmérése szerint a megkérdezett feketék hatvan százaléka ítélte lassúnak a kormányzat reagálását. Véleményük szerint a késlekedést az okozta, hogy a városban többségben elszegényedett feketék rekedtek.

A faji aspektus mellett a szociális is felmerült: a megkérdezett feketék hatvanhárom százaléka szerint a városban rekedtek szegénysége ugyanúgy késleltette a mentést, mint faji hovatartozásuk. A fehér válaszadók mindössze 21 százaléka vélekedett úgy, hogy a késlekedést az áldozatok szegénysége okozta. A faji megkülönböztetés a fehérek tizenöt százaléka szerint volt tényező, írja a CNN.


Klikk a képre!

A felmérés publikálása előtti nyilatkozatában Bush tagadta, hogy a faji előítéletek szerepet játszottak volna a mentés kaotikusságában. "A vihar nem diszkriminált, mi sem fogunk a mentés során" - jelentette ki az elnök New Orleans-i sétáján. Nyilatkozata nem győzte meg a feketéket, a Gallup felmérésében nyilatkozó feketék harminchét százaléka Busht tartja leginkább felelősnek a problémákért.

A fehér válaszadók ezzel szemben New Orleans fekete polgármesterét, Ray Nagint tartják leginkább felelősnek. Busht csupán a fehérek 15 százaléka hibáztatja.

Bush közvetlenül a hurrikán után nyújtott teljesítményét a feketék 15, a fehérek 49 százaléka ítélte jónak, írja a CNN.

A legnagyobb eltérés a fehérek és a feketék között a New Orleans-i fosztogatók megítélésében volt. Míg a fehér válaszadók fele szerint a fosztogatók egyszerű bűnözők, a feketék hetvenhét százaléka szerint sokkal inkább a túlélésükért küzdő egyszerű polgárok voltak.

A fehérek és a feketék véleménye abban is megoszlik, hogy mit tartanak a mentés elfuserálása fő okának. A fehér válaszadók 51 százaléka a túlbürokratizáltságot, a feketék 56 százaléka a belpolitika elhanyagolását látja a fő problémának.

Bush felelősséget vállalt a hibákért
"Teljes felelősséget" vállalt kedden George Bush amerikai elnök az amerikai kormányzat hibáiért a Katrina hurrikán okozta humanitárius válság mentési, segélyezési munkálataiban. "A Katrina hurrikán súlyos problémákat vetett fel válaszadási képességünkben a kormányzat minden szintjén" - közölte George Bush az iraki elnökkel megtartott közös fehér házi sajtóértekezletén. "A szövetségi kormány nem teljesen jól teljesítette feladatát, ezért vállalom a felelősséget" - hangoztatta. Arra a kérdésre, hogy "aggódniuk kell-e az embereknek egy újabb terrortámadás kezelését illetően a kormányzat képessége miatt a Katrina hibáinak fényében" Bush kijelentette: "Ez egy nagyon fontos kérdés; nemzeti érdekünk, hogy kiderítsük, mi történt, hogy jobban tudjunk válaszolni." Közölte: tudni akarja, mit tett rosszul és mit tett jól a kormányzat.