Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Busht tartja a legkorruptabbnak Nixon volt tanácsadója

2004.04.05. 10:18
Újra a nixoni években érzi magát az Egyesült Államok egyetlen bukott elnökének a Watergate-ügy miatt bebörtönzött tanácsadója. John Dean Szerint Bush még Nixonnál is korruptabb és diktatórikusabb, az országot magánvállalkozásaként kezeli.
Bush kormánya az Egyesült Államok "leghazugabb, legtitkolózóbb, legcinikusabb" kormánya - jelentette ki a Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában John Dean. Richard Nixon jogi tanácsadójának lehet fogalma az állami korrupcióról, a Watergate ügyben játszott szerepe miatt annak idején börtönbüntetésre ítélték.

Korrupt és diktatórikus

Dean szerint Bush az amerikai történelem legetikátlanabb, legdiktatórikusabb Fehér Házát vezeti. "Bush és Cheney időkapu a Nixon-érába" - írja legújabb könyvében a most hatvanötéves jogi tanácsadó.

Dean szerint Bushék titkolózásai csakis "a Fehér Ház, és nem a közvélemény érdekeit szolgálják". Véleménye szerint Bush úgy vezeti az országot, mintha az saját vállalkozása lenne, de egy gazdasági társasággal ellentétben itt "a részvényeseknek nem számolhatnak el" a vezetéssel.

Mindent eltitkolnának

Bush elnökségének múlt hónapja valóban az adatok eltitkolásáról szólt, az elnök csak hosszú harc után egyezett bele nemzetbiztonsági főtanácsadója szenátusi meghallgatásába. Condoleezza Rice végül nyilvános ülésen válaszolt a szeptember 11. támadások előzményeit vizsgáló testület kérdéseire.

Bush és alelnöke azonban csak zárt ajtók mögött hajlandó vallomást tenni, az elnök ahhoz is ragaszkodott, hogy helyettesével együtt hallgassák ki. A Fehér Ház ráadásul bejelentette, hogy a bizottsági jelentést előzetesen kontrolálni fogja.

"Ahogy Nixon idején is, a végsőkig visszaélnek a végrehajtói hatalommal" - írja könyvében Dean. Véleménye szerint az elnök egyszerű taktikát választott: "csináld, amíg tudod, és ha már nem menekülhetsz, hódolj be".