Gerzson
-3 °C
2 °C

Bush-Putyin: nincs megegyezés a rakétavédelemről

2001.11.15. 22:26
A rakétavédelmi kérdéseket illetően nem sikerült felszámolni az amerikai és az orosz álláspont közötti különbségeket Vlagyimír Putyin orosz elnök egyesült államokbeli látogatása során - ismerte el csütörtökön George W. Bush amerikai elnök.
Bush és Putyin a Texas állambeli Crawfordban egy középiskola diákjaihoz látogatott el, és az ő kérdéseikre adott válaszokban összegezték a három napos orosz államfői látogatás eredményeit.

Mindketten eredményesnek mondták a Washingtonban, illetve Crawfordban folytatott megbeszéléseket. Mint mondták, a rakétavédelem ügyében fennmaradt ugyan a véleménykülönbség, de a két fél folytatja az egyeztetést.

Bush utalt arra, hogy a stratégiai nukleáris támadó fegyverek kérdésében mindkét fél a készletek jelentős mértékű csökkentését tervezi, és ezáltal biztonságosabbá kívánja tenni a világot. Az amerikai elnök ehhez hozzátette, hogy Washington és Moszkva együttműködésre törekszik a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a tömegpusztító fegyverek terjedése, továbbadása (az úgynevezett "proliferáció") megakadályozása érdekében is. Szintén aláhúzta Bush a gazdasági együttműködés fontosságát.

Az amerikai rakétavédelmi tervek tehát továbbra is keresztezik az orosz álláspontot. Putyin elismeri ugyan a hidegháború lezárulta utáni korszakban jelentkező, újszerű stratégiai fenyegetések létét, és azt is, hogy ezekhez kell igazítani a stratégiai védelmi kereteket, de nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy az amerikaiak kilépjenek az 1972-es ABM-szerződés által állított korlátok közül, és átfogó rakétavédelmi rendszer megteremtésére irányuló lépéseket tegyenek. Az ABM-szerződés annak idején mindkét fél számára megtiltotta az átfogó rakétavédelem megteremtését, és ezzel biztosította a termonukleáris támadásindítástól való elrettentés egyensúlyát.

Putyin megfogalmazása szerint a nézeteltérés nem az elérendő célokkal, hanem a célok elérésének eszközeivel és módjaival kapcsolatos. "Tekintettel az Egyesült Államok és Oroszország közötti viszony jellegére, nyugodtak lehetnek abban, hogy ez nem fenyegeti sem országainkat, sem a világot" - mondta az orosz elnök.

A hadrendből kivonandó nukleáris támadó fegyverek sorsát illetően egyébként - mint az a csütörtöki crawfordi középiskolai programon elhangzott - szintén vannak még tisztázatlan pontok. Bush egyértelműen arról beszélt, hogy e fegyvereket meg is fogják semmisíteni, Putyin szerint viszont még tárgyalni kell arról, hogy valóban a megsemmisítés legyen-e a megoldás, vagy pedig csupán a hadrendből való kivonás és "félretétel".