Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ellenzéki győzelem a román elnökválasztáson

2004.12.13. 12:00
Új helyzetet teremtettek a román választók az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. A választást az ellenzék jelöltje, Traian Basescu bukaresti polgármester nyerte, aki győzelme után saját pártját kérheti fel kormányalakításra. Ehhez a szociáldemokraták választási koalíciójában résztvevő Humanista Párt átállása szükséges. A kormányalakítási tárgyalásokon nem lehet figyelmen kívül hagyni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, fejtette ki hétfőn Markó Béla, az RMDSZ elnöke a romániai elnökválasztásokról. Adrian Nastase elismerte vereségét.

Ellenzéki győzelem született a romániai elnökválasztás döntő második fordulójában. Traian Basescu, a liberális-demokrata pártszövetség (D.A.) jelöltje nyerte a romániai elnökválasztást, jelentette be hétfőn a Központi Választási Iroda (BEC) a szavazókörzetek 92,15 százalékában elvégzett szavazatszámlálás után. Basescu a szavazatok 51,8 százalékát, a leköszönő kormányfő Adrian Nastase a szavazatok 48,2 százalékát szerezte meg.

Adrian Nastase román miniszterelnök, a szociáldemokrata-humanista pártszövetség jelöltje kedden elismerte, hogy szoros versenyben vereséget szenvedett az előző napi elnökválasztáson. "Az eredmények azt mutatják, hogy Traian Basescu Románia új államfője" - mondta Nastase a román televízióban.

Hajóskapitányból elnök
Traian Basescu 1951. november 4-én született a Konstanca megyei Basarabiban. A Mircea cel Batran Polgári Tengerészeti Intézetben és a Norvég Akadémián folytatott tanulmányokat. 1976-tól kapitányként szolgált román hajókon.
1989-től 2000-ig a Közlekedési Minisztériumban dolgozott, kétszer a miniszteri posztot is betöltötte, majd kétszer Bukarest főpolgármesterének választották. Basescu a Demokrata Párt elnöke. 1996-ban ő vezette Petre Roman elnökválasztási kampányát. Idén nyáron az ügyészség egy év vizsgálódás után vádat emelt ellene és további 79 személy ellen 16 hajó eladásának ügyében hatalommal való visszaélés miatt. (Az érintettek a vád szerint közel 330 millió dolláros kárt okoztak a román államnak azzal, hogy 1991 és 2000 között az egykori román tengeri kereskedelmi flotta hajóit mélyen áron alul értékesítették egy külföldi cégnek.)
Basescu 2004. október elején lett államfőjelölt, miután a román ellenzék első elnökjelöltje, Theodor Stolojan egykori miniszterelnök egészségi állapota miatt bejelentette visszalépését.

Basescu az első fordulóban hét százalékkal kapott kevesebb szavazatot Nastasénál. Az elemzők többsége az elnökjelöltek vitájáig esélytelennek tartotta, a televíziós vitát azonban egybehangzó értékelések szerint ő nyerte.

Basescu győzelme akár bizonytalanságot is okozhat, mivel a két héttel ezelőtti parlamenti választásokat Nastase pártja nyerte meg, ám a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget még a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségével kötött koalícióval sem tudja biztosítani. A most elnöknek választott Basescu számára adott a lehetőség, hogy a legtöbb szavazatot szerző szociáldemokraták helyett saját pártját kéri fel kormányalakításra.

A román törvények értelmében az államfő azt a pártot kérheti fel kormányalapításra, amelyiknél biztosítottnak látja a kormánytöbbséget. A DA ugyan kevesebb képviselőhelyet szerzett, mint a jelenleg kormányzó szociáldemokraták, ám ha a Nastaséékkal közös listán induló, ám nézeteiben inkább a jobboldallal szimpatizáló Humanista Párt (PUR) átállna, máris a DA alkothatna többségi koalíciót.

Távolmaradó magyarok

Basescu győzelmében nagy szerepe lehet a magyar szavazók távolmaradásának. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a szavazás előtt Nastase támogatására szólította a magyar választókat. Azok, akik elmentek szavazni, hetvenöt százalékban a kormányfőt támogatták, viszont a magyarok többsége távol maradt a második fordulótól.

Az RMDSZ annak ellenére is kormányzati szerepre számíthat, ha nem a szociáldemokraták kapják a kormányalakítási felkérést. A DA ugyanis a PUR-ral együtt sem tudja biztosítani az abszolút többséget, a parlamentbe bejutott negyedik párt, a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt pedig elfogadhatatlan a Nyugat számára.

Nem kedvez a társbérlet

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az RMDSZ részben azért ajánlotta a magyar szavazóknak Nastasét, mert nem tartotta kívánatosnak egy társbérleti helyzetet, amelyben a kormánytöbbség és az államelnök eltérő politikai színt képvisel, mondta Markó Béla a szavazás után. Emlékeztetett arra is, hogy Nastase az elmúlt négy évben miniszterelnökként hozzájárult néhány, a magyarság számára fontos kérdés megoldásához, így az aradi Szabadság-emlékmű felállításához, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásához, vagy az alkotmányos nyelvhasználati jog törvénybe iktatásához.

Az RMDSZ-t ezután sem lehet figyelmen kívül hagyni, bármilyen kormánytöbbséget is akar valaki kialakítani, hacsak nem próbálkozik meg a szélsőséges nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) kormányba emelésével, hangoztatta a politikus, aki ugyanakkor nem hiszi, hogy ezt bárki is megengedhetné magának.

Felbomlanak-e a tömörülések?

Matematikailag az a kormánytöbbség látszik életképesnek - vélte Markó -, amelynek a kialakítását a múlt héten kezdte el a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Román Humanista Pártból (PUR) álló szövetség az RMDSZ-szel (remélve a magyaron kívüli nemzeti kisebbségek tizennyolc képviselőjének támogatását).

Persze minden attól függ, hogy megmaradnak-e, avagy felbomlanak a jelenlegi politikai tömörülések, nevezetesen a PSD-PUR, illetve a liberálisok és a demokraták szövetsége. "Várjuk tehát, hogy ki-ki végezze el a saját elemzését, mi nyugodtan nézünk elébe, hiszen az RMDSZ-re mindenképpen szükség lesz" - hangsúlyozta Markó Béla. Az RMDSZ ugyanakkor semmiképpen sem hajlandó szövetkezni a szélsőséges nacionalistákkal, csak olyan együttműködést fogad el, amely elősegíti programjának érvényesítését.