Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Basescu megint tapló volt

2007.10.05. 17:53
A büdöscigányozásáról is ismert román elnök most egy újságírónőnek ajánlott fel nemi aktust. Basescu viccesnek tartja tapló megjegyzéseit.

Ismét szexista megjegyzéssel hívta fel magára a figyelmet a hasonló taplóságokat államfőhöz mérten gyakran elkövető Traian Basescu. A román elnököt tucatnyi újságíró faggatta egy Bukarest melleti gyár megnyitóján a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kudarcáról.

Bár az indítványt a Basescu ellenfeleinek számító szociáldemokraták tették, a kudarc az elnöknek is kellemetlen, mivel így legfőbb politikai ellenfele, Calin Popescu Tariceanu hatalmon maradhat.

Az elnök nem is akart válaszolni, mígnem a legkitartóbban kérdezősködő újságírónőnek azt ajánlotta, menjenek fel az irodájába, ott majd "megcsinálják". A román köznyelvben a csinálni igét átvitt értelemben a közösülést jelent, főleg ha férfi mondja nőnek.

Basescu 2005. decemberi hatalomrakerülése óta gyakran tesz szerinte vicces szexista megjegyzéseket. Korábban egy egészségügyi intézményben tett látogatás után az egyik riporterhölgy arra volt kíváncsi, mit tanult Basescu az újraélesztési technikákról. Az elnök azt javasolta, hogy a hölgy feküdjön fel az asztalra, úgy megmutatja.

Egy másik újságírót "pasarica"-nak szólított, ami románul női nemi szervet is jelent. Szintén egy újságírónőnek meg arra a a kérdésre, hogy milyen a román rendőrség, azt felelte: "biztosan szebb, mint maga".

A szexuális töltetű viccek mellett Basescu rasszistának minősített megjegyzésektől sem óvakodott. Egyik újságírót "lebüdöscigányozott", amiért az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megrovásban részesítette. Szeptemberi sikeres pajzsmirigyműtéte után a beavatkozást végrehajtó orvost méltatva az államfő kijelentette, "végre találkoztam egy jó örménnyel", ezt rögtön "hozzáértő örmény"-re finomította.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?