Gerzson
-3 °C
2 °C

A Kremlt hibáztatják a beszlani káoszért

2004.12.22. 13:46
Későn és rosszul reagált a beszlani túszdrámára a Kreml, véli a négyszáz halálos áldozatot követelő terrortámadás körülményeit vizsgáló bizottság elnöke. Az orosz kormány nem fogta össze a biztonsági erők tevékenységét, melyek így harminchat órán át minden irányítás nélkül, tétlenül követték az eseményeket. A túszdráma harmadik napján kitört káoszban könnyedén menekülhetett el több túszszedő.

Súlyos hibákat vétett a Kreml a beszlani túszdráma kezelése során, jelentette ki a csaknem négyszáz halálos áldozatot követelő terrortámadás körülményeit vizsgáló bizottság elnöke a Moszkovszkij Konszomolec című lapnak. Alekszander Trosin szerint Mihail Fradkov miniszterelnök megdöbbentően későn, másfél nap késéssel reagált az eseményekre. A felsőbb utasítások hiányában ez idő alatt teljes káosz uralkodott Beszlanban, ahol végül a Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyi parancsnoka vette át az irányítást, bár erre nem volt hatásköre.

Putyint nem bírálja

"Mivel magyarázható, hogy a túszdráma első harminchat órájában nem volt egységes vezetése a biztonsági erőknek?" - kérdezte a lapban Troskin. A vizsgálóbizottság vezetője szerint a beszlanihoz hasonló túszdrámákat a legfelsőbb szinten kéne kezelni, ehhez képest a Kreml nem tette meg a szükséges lépéseket. Bár a Kreml épületében minden szükséges eszköz megtalálható a Biztonsági Tanács műveleti szobájában, azt a túszdráma során egyáltalán nem használták.

"Itt kellett volna ülnie a szakértőknek, kidolgozni a taktikát, a helyszíni főhadiszállással folyamatosan kommunikálva segíteni a döntéseket", mondta Troskin. A hiányosságok miatt a képviselő a vizsgálóbizottság elé idézné Igor Ivanov volt külügyminisztert, a Biztonsági Tanács elnökét. Troskin ugyanakkor egy szóval sem említette a túszdráma alatt szintén teljes egészében háttérbe húzódó Vlagyimir Putyin elnököt, pedig az orosz politikai rendszerben Putyin számít a végső döntések meghozójának. Putyin szerepét a túszdráma idején csak óvatosan bírálta a sajtó.

Zavaros adatok

Trosin szerint a zavarok a túszdráma végeztével sem múltak el. Bár a hivatalos közlések szerint harminckét túszszedő volt Beszlanban, köztük két nő is, a bizottsági vizsgálat nem találta nyomát az egyik nőnek. Egy meghallgatott, magas rangú tanú szerint ugyanakkor négy nő is volt a túszszedők között. Ebből arra lehet következtetni, hogy több terrorista is megszökhetett a dráma harmadik napján kitört káoszban.

A túszdrámának váratlan események sora vetett véget. A megszállt beszlani iskola tornatermében felrobbant egy bomba, a kitört zűrzavarban a túszok menekülni kezdtek. A felkészületlen biztonságiak rohamot indítottak, és hamarosan komoly tűzharc alakult ki, miközben meztelenre vetkőztetett iskolás gyerekek menekültek az iskolából. A menekülők közül lehetetlen volt kiszűrni a túszszedőket.