Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Menekülő lakosokra lőnek Bászra védői

2003.03.28. 20:16
A britek továbbra is minden nap tűzharcot vívnak. A dél-iraki város szomjas, elkeseredett, és menekülő lakóira állítólag sajátjaik nyitottak tüzat péntek délelőtt.
Folytatódtak a brit erők és az iraki milícia egységei közötti összecsapások pénteken a dél-iraki Bászrában, ahol nyolc iraki polgári lakos sebesült meg, amikor megpróbálták elhagyni a várost. Az iraki milicisták a város bejáratánál fekvő zubeiri hídról aknavetőkkel lőtték a Satt-el-Arab túlpartján kiépített brit állásokat. A brit erők azonnal viszonozták a tüzet - jelentette az AFP.

Tüzet nyitottak a menekülőkre

"Minden egyes nap tűzpárbajt vívunk" - mondta Robert Stanford százados, a Sivatagi Patkányok néven ismert 7. brit páncélos dandárból. Ezer polgári lakos várakozik arra, hogy a harcok elől átkelhessen a hídon - tette hozzá.

"Két-háromszáz civil megkezdte az áthaladást, a milicisták azonban aknavetőkkel és kézifegyverekkel tüzet nyitottak a hídra merészkedőkre. A sebesültek közül egy súlyos állapotban lévő fiatal nő brit tábori kórházba került" - fejtette ki Stanford százados.

Reménytelenség és félelem

Közölte, hogy emberei a híd másik oldaláról akkor nem viszonozták a tüzet, mert a helyzet túlságosan veszélyes volt a civilekre nézve, könnyen kereszttűzbe kerülhettek volna a két ellenséges tábor között. A menekülő bászrai lakosok pénteken elmondták, hogy reménytelennek látták helyzetüket, a városban nincs víz, és féltek az utóbbi napok harcai alatt.

Korábban kiszivárgott, hogy az iraki hadifoglyok arról számoltak be, hogy Zubeirnél és Bászránál összesen tucatnyi al-Kaida parancsnok irányítja a tüzérség egységeit.

Irak második legnagyobb, 1,3 millió lakosú városát abban a reményben fogták gyűrűbe a brit erők, hogy sikerül felszámolniuk a Szaddám Huszein iraki elnökhöz még mindig hű egységeket és megnyitniuk az utat az égetően sürgős segélyszállítmányok előtt.