Ágnes
-1 °C
2 °C

A BT legitimálta Irak megszállását

2003.05.22. 17:10
Megszerezték Irak újjáépítésére vonatkozó terveikhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatását az amerikaiak. A francia-orosz-német háborúellenes hármas elég biztosítékot lát arra, hogy bár az újjáépítést az Egyesült Államok irányítja, a világszervezet ellenőrizheti azt.
A várakozásoknak megfelelően az ENSZ Biztonsági Tanácsa legitimálta Irak amerikai megszállását. A BT, Szíria távollétében, egyhangú támogatásáról biztosította az iraki újjáépítés vezetését az Egyesült Államokra bízó közös brit-spanyol határozati javaslatot - jelentette az AP.

A határozat elfogadása az Irak elleni katonai akciót ellenző francia-orosz-német beleegyezésén múlt. A hármak külügyminiszterei Chirac elnök meghívására Párizsban egyeztették álláspontjukat szerdán. Bár az amerikaiak vezető szerepét tovább szerették volna mérsékelni, Dominique de Villepin francia külügyminiszter szerint az eredeti javaslathoz képest kilencvennél is több ponton megváltoztatott javaslat "kompromisszumos megoldásként" elfogadható.

Az ENSZ is játszhat

Villepin szerint bár a javaslat az Egyesült Államok vezette koalícióra bízza Irak újjáépítését, "megnyitja az utat az ENSZ központi szerepvállalása előtt is".

Az ENSZ-határozat nem szab határidőt az amerikai szerepvállalásnak, bár 12 hónap múltán a mandátum felülvizsgálatát írja elő. Szintén a békepártiaknak tett engedmény, hogy a határozat Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet szerint "szerepet szán az ENSZ fegyverzetellenőreinek is" annak megerősítésében, hogy Irak mentes a tömegpusztító fegyverektől - jelentette a BBC.

Ellenőrzött költekezés

A Bush-kormányzat sikere - az ellenőrzés megszerzésén túl - hogy a Biztonsági Tanács feloldotta az Irak ellen még 1990-ben, Kuvait lerohanása után hozott szankciókat. Az embargó feloldása után Irak újra szabadon kereskedhet kőolajával. Az Egyesült Államok tervei szerint a bevételekből finanszíroznák az ország újjáépítését.

Az újjáépítést irányító amerikai vezetésű testület, az Iraki Fejlesztési Alap munkáját nemzetközi tanácsadók és egy szintén nemzetközi felügyeleti testület ellenőrizné, de Villepin szerint "az átláthatóság kedvéért" - írja az AP.