Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát

2009.01.03. 23:18
New Yorkban helyi idő szerint szombat este hétkor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy áttekintse az izraeli-palesztin válságot. Világszerte tiltakoztak Izrael katonai akciója ellen.

Mahmúd Abbász palesztin elnök agressziónak nevezte az izraeli szárazföldi hadműveletet, és azt követelte, hogy az ENSZ soron kívül hívja össze a Biztonsági Tanácsát. A gázai övezeti válságról a vezető országok képviselői New Yorkban helyi idő szerint este hét órakor kezdenek tanácskozni, jelentette a világszervezet sajtószolgálata. Az Arab Liga főtitkára, Amr Músza szintén hevesen kritizálta a BT-t, amiért még nem reagált a Gázai övezetben kialakult helyzetre.

Az Európai Unió soros elnökét adó Csehország kormánya védelmi jellegűnek tekinti a Gázai övezetben indított izraeli szárazföldi hadműveletet. Jirí Frantisek Potuzník, a cseh miniszterelnök szóvivője szombaton bejelentette, hogy Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter vezetésével vasárnap a Közel-Keletre utazik az Európai Unió trojkája, hogy első kézből szerezzen információkat a válságövezetben kialakult helyzetről.

Schwarzenberg, Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos, Javier Solana az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Carl Bildt svéd és Bernard Kouchner francia külügyminiszter felkeresi Jeruzsálemet, Rámalláhot és Ammánt, majd tárgyalásaik eredményeiről Prága tájékoztatja huszonheteket.

A cseh diplomácia irányítójának nem okozott meglepetést az izraeli szárazföldi művelet megindítása, de felhívta a figyelmet arra, hogy az önvédelemhez való elvitathatatlan jog sem hatalmaz fel egyetlen államot sem olyan akciókra, amelyek a polgári lakosságot tömegesen sújtják.

Ezrek a katonai akció ellen

Mindeközben szombaton Európa számos nagyvárosában rendeztek tüntetéseket az izraeliek hadművelete ellen tiltakozva. A Reuters szerint Párizsban 21 ezer tüntető vonult fel szombaton, három autót felgyújtottak és körülbelül húszat felborítottak. Más francia városokban - köztük Lyonban, Marseille-ben és Toulouse-ban - is voltak hasonló tüntetések.

Tízezrek tüntettek Németország városaiban. Düsseldorfban több mint négyezren vonultak fel "békét a Közel-Keletnek" jelszóval. A frankfurti belvárosban ötezer részvevője volt egy hasonló tiltakozó akciónak. Berlin keleti felében kétezren gyűltek össze délután a Rotes Rathaus épülete előtt. Több mint 2300 tüntető vonult fel szombaton az ausztriai Salzburg központjában a helyi muzulmán közösség szervezésében. A helyi rendőrség közlése szerint incidens nélkül zajlott le a tüntetés.

Összesen 18 brit nagyvárosban tartottak összehangolt megmozdulásokat ez ügyben, Londonban több mint tízezren vonultak az utcákra. Emellett tüntetés volt Portsmouthban, Manchesterben és Glasgow-ban is.