Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

'Álruhás' riporter vállalt munkát Bushék mellett

2003.11.19. 13:47
George Bush amerikai elnök látogatásakor is csődöt mondott a Buckingham-palota biztonsági rendszere. Egy munkát vállaló "álruhás" riporter került az amerikai elnök közvetlen környezetébe, de nem ez az első eset, hogy valaki kijátssza a védelmi rendszert.
Hivatalos és sürgős vizsgálatot jelentett be a londoni királyi udvar, miután egy brit napilap szerdán felfedte: minden biztonsági ellenőrzés nélkül álláshoz juttatta riporterét a Buckingham-palotában, a királynő és az általa vendégül látott amerikai elnök közvetlen környezetében. Korántsem ez az első olyan eset azonban, amelyben teljes kudarcot vallott az uralkodó biztonságára ügyelni hivatott palotabeli védelmi rendszer.

Kimenekült a hálószobából

Az egyik legnagyobb botrány 1982 júniusában robbant ki, amikor Michael Fagan munkanélküli kőműves egy langyos nyári éjszakán, a nyitott ablakon át bemászott a királynő hálószobájába, és kereken félórát üldögélt az uralkodó ágya szélén, míg a testőröknek feltűnt, hogy valami rendellenesség történik. Őrizetbe vétele után Fagan azt mondta: csak azt akarta, hogy a királynő megtudja, milyen nehéz egy hat gyerekét egyedül nevelő munkanélküli sorsa.

Az udvar korabeli hivatalos verziója szerint Erzsébet nem ijedt meg a hívatlan alattvalótól, akivel kedvesen elbeszélgetett, bár az akkori sajtó szerint ez nem teljesen állja meg a helyét: a királynő állítólag egy megfelelő pillanatban kimenekült a hálószobából, és maga értesítette az őrséget.

Zavartalanul landolhatott

Tizenkét évvel később egy sárkányrepülős behatoló sikere kérdőjelezte meg ismét a palota védelmi rendszerének hatékonyságát. Az illető 1994 februárjában zavartalanul landolhatott a Buckingham-palota tetején, ahol pucérra vetkőzött, és így várta a rendőröket.

Az idei évre is jutott a kínos incidensekből. Ezek közül még a legártatlanabb az volt, amikor a királynő szokásos nyári szabadtéri fogadásainak egyikén egy meghívott az előkelőségek szeme láttára szabadult meg a nadrágjától.

Levegőbe repíthette volna

Sokkal súlyosabb kérdéseket vetett fel Anton Barschak amatőr színész június végi mutatványa a windsori kastélyban, ahol éppen Vilmos - Károly herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - 21. születésnapját ünnepelték a csaknem teljes királyi család részvételével.

Éppen Vilmos beszélt a színpadon a jelmezbállal egybekötött mulatság 300 részvevőjéhez, amikor Barschak mellette termett, kikapta a trónörökös kezéből a mikrofont, és közölte, hogy ő Oszama bin Laden terrorvezér, majd két csókot lehelt a fiatal herceg orcájára, és beállt a büfépult előtt álló sorba. Innen vezették el a jókora késéssel ébredő biztonságiak.

Ebből az ügyből aztán óriási botrány kerekedett. Kiderült ugyanis, hogy a behatoló mindenféle ellenőrzés nélkül, egy falon bemászva juthatott a brit trón második számú várományosának és családjának - köztük az uralkodónak - a közvetlen közelébe. A brit lapok sokáig szörnyülködtek azon, hogy ha öngyilkos merénylőről lett volna szó, az egész királyi családot a levegőbe repíthette volna.