Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Lehallgatták a brit, a francia és a német EU-küldöttséget

2003.03.19. 15:03
Franciaország és Németország mellett Nagy-Britannia is azok között az EU-tagországok között van, amelyek küldöttségének telefonjait feltehetően lehallgatták az EU miniszteri tanácsának épületében - közölte szerdán a brit delegáció szóvivője. A tanács sajtószolgálatának vezetője szerint rajtuk kívül még további három-négy tagország szerepelt a lehallgatások célpontjai között.
Nem találtak viszont lehallgató-berendezéseket Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az irodáiban, amelyek - lévén Solana a miniszteri tanács főtitkára is - ugyancsak a tanács Justus Lipsius nevű épületében vannak.

A sajtóból tudták meg

Noha szerdai értesülések szerint a belga rendőrség már több napja nyomoz az ügyben, az EU soros görög elnöksége is csak a hír megjelenésének napján értesült a berendezések létéről. Georgiosz Papandreu görög külügyminiszter, a tanács soros elnöke a külügyminiszterek szerda délelőtti ülése után azt mondta, hogy őt is reggel tájékoztatták, s egyelőre semmivel nem tud többet annál, amit a sajtószolgálat illetékesei mondtak. Ezzel tért ki annak a kérdésnek a megválaszolása elől is, hogy közölték-e vele, pontosan mely országok érintettek.

Nem szerelték le

Mindamellett a készülékek felszerelőinek szóló üzenetként megjegyezte, hogy az EU és intézményei elég nyitottan és átláthatóan működnek, nincs szükség arra, hogy bárki ilyen módon próbáljon információkhoz jutni róluk. A tanács sajtószolgálata szerint a lehallgató-berendezéseket néhány nappal ezelőtt, rutinellenőrzések során találták meg, miután rendellenességeket észleltek bizonyos telefonvonalakban. Közvetlenül a felfedezésük után azonban nem szerelték le őket, mert abban reménykedtek, hogy így az akció szervezőinek a nyomára bukkanhatnak. Miután azonban szerdán a Le Figaro című francia napilap közölte az értesülést, nem volt értelme tovább várni, és a berendezéseket eltávolították. A francia lap szerint gyanítható, hogy az Egyesült Államok áll a lehallgatási kísérletek mögött, a tanács illetékesei szerint azonban ezt egyelőre semmi nem támasztja alá.