Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szent háborút fontolgat a szarajevói imám

2005.02.15. 14:06
Az önellátásban látja a két és negyedmillió boszniai és szandzsáki muzulmán megmaradásának egyetlen esélyét Szarajevó legismertebb imámja. A szélsőséges, karizmatikus vallási vezető az amerikai, a szerb és az izraeli termékek bojkottjára szólít, de már dzsihádot vizionál.

"Új dzsihádra van szükségünk", jelentette ki Hafiz Sulejman Bugari, a szarajevói belváros, a Bascsarsija legfőbb iszlám egyházi méltósága. A koszovói Orahovacban született, a bosnyák hadsereg tagjaként a háborút is megjárt fiatal, karizmatikus vallási vezető szerint a szomszédos Szerbia Novi Pazsár-i Szandzsák tartományában lakó negyedmillió muzulmánjának bojkottálnia kellene a szerb, az amerikai és az izraeli gyártmányú termékeket, írja a Vecsernye Novoszti.

"Miért isztok Milos fejedelem ásványvizet, amikor ihatnátok valami bosnyákot is", kérdezte többségében fiatal híveit. "Ha segítünk nekik, mi felelünk majd a világok ura előtt azért, hogy saját elnyomónknak, ellenségünknek, tolvajunknak, jövőbeni gyilkosunknak adtuk a dinárokat és a márkát, amit Allah adott nekünk. Az ellen ezen a pénzen kést vásárol, amivel megöl minket", dörögte belvárosi mecsetében.

Amerikaiak, szerbek, zsidók, keresztények

A radikális hitszónok szerint Amerika és Izrael másra sem vár, minthogy elnyomhassa Boszniát és a Szandszákot. "Ránk küldenek valami Paddy Ashdownt", utalt az Európai Unió boszniai főbiztosára. A liberális brit lord ugyanis a szerb és horvát háborús bűnösök mellett a polgári lakosság elleni bűnöket elkövető bosnyákokat is megrendszabályozná.

Bugari szerint a kétmillió bosnyák és a negyedmillió szandzsáki muzulmán túlélését "a kétszázhúszmilliós keresztény tengerben" kizárólag az önellátás biztosíthatja. Így, mielőtt még szent háborút indítanának, arra kérte híveit, hogy ne vásároljanak Coca Colát vagy Milos fejedelem ásványvizet, jelentette a belgrádi napilap.