Elfogták a bugyonnovszki csecsen támadás egy résztvevőjét

2007.07.19. 13:04
Az orosz hatóságok elfogtak egy férfit, aki részt vett az 1995-ös bugyonnovszki terrortámadásban. Igor Idobajev tizenkét éve bújkált az orosz rendőrök elől. Terrorizmus vádjával állítják bíróság elé a tett helyszínétől nem messze.

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Belügyminisztérium csütörtökön elfogott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az 1995-ös bugyonnovszki terrortámadásban. A 38 éves Igor Idobajev évek óta bújkált a hatóságok elől. Terrorizmus miatt emelnek ellen vádat a támadásnak is helyt adó sztavropoli területen.

A csecsenföldi határ közelében, a csecsen háború legvéresebb éveiben zajlott le a támadás. Csecsen fegyveresek foglalták el Bugyonnovszk egész városát 1995. június 14-én. A Sámil Bászájev vezette milicisták majdnem 1500 civil túszt ejtettek.

A túszokat hat hónapig tartották fogva a város gyógyintézetében és kórházában. A féléves várakozás után az orosz csapatok megostromolták a várost és a kórházat. A támadásban 129-en meghaltak és 500 ember megsebesült. Közülük később 18-an belehaltak sérüléseikbe.

A résztvevő terroristák zöme meghalt a csecsen háborúban, 23 főt azonban elfogtak, és börtönbe zártak az orosz hatóságok. Közben az orosz főügyészség megállapította, hogy Bászájev fő célja nem Bugyonnovszk bevétele volt, hanem a várostól 100 kilométerre lévő Minyeralnije Vodi repülőterének elfoglalása. Innen indíthatott volna repülőgépeket Moszkva bombázására.