Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Maffiagyilkosság áldozata lett a szerb főrendőr

2002.06.10. 14:25
Meggyilkolták a szerb rendőrség parancsnokhelyettesét Belgrádban. A jugoszláv nemzetbiztonságra az egyik legnagyobb veszélyt a politikai élet és a szervezet bűnözés összefonódása jelentheti. Az elmúlt öt évben két miniszter és több rendőri vezető is maffiagyilkosságok áldozata lett.
Meggyilkolták a szerb rendőrség parancsnokhelyettesét Belgrádban vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Bosko Buhát három lövés érte az új-belgrádi Jugoslavia hotel bejáratánál hajnali háromkor, sérüléseibe egy óra múlva halt bele. A gyilkosság a jugoszláv biztonságot fenyegető valós veszély példája - nyilatkozta az esetről Goran Szvilánovics jugoszláv külügyminiszter a dpa-nak.

Beszervezett politika

A veszély a szervezet bűnözés és a politikai élet összefonódása - folytatta a külügyminiszter. Buha meggyilkolása az államot ért támadás volt - mondta a rendőrfőnök meggyilkolásáról Dragan Jocics, a parlament nemzetbiztonsági szolgálatának vezetője. Buha a szerb belügyminisztárium közbiztonsági hivatala vezetőjének tanácsadója is volt egyben.

Koszovóban szolgált

Korábban szolgált Koszovóban is, ahol a harcok során meg is sebesült - írja a dpa. Bár a múlt évben felmerült, hogy szerepelhet a hágai Nemzetközi Ügyészség körözési listáján, Buha tagadta a vádakat. A rendőrség közleménye szerint "intenzív nyomozásba" kezdett, bár az utóbbi évek hasonló, politikusok és rendőri vezetők elleni maffiamerényleteit nem tudták felderíteni.

Buha meggyilkolásához hasonlóan nyilvános helyen, egy étteremben lőtték le Radovan Sztojicsics kijelölt szerb belügyminisztert 1997-ben, valamint 2000-ben Pavle Bulatovics védelmi minisztert is. A gyilkosságok Milosevics uralmának 2000 októberi megdöntése után is folytatódtak, Momir Gavrilovics egykori titkosrendőrt tavaly augusztusban lőtték le. Jelentések szerint Gavrilovics órákkal halála előtt a szervezet bűnözés és a volt rezsim kapcsolatáról szóló iratokat adott át Kostunica jugoszláv államfő tanácsadóinak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!