Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush nem leckézteti Putyint

2006.07.14. 16:14
Az amerikai elnök már pénteken megérkezett Szentpétervárra, hogy részt vegyen a hétvégi G8-csúcson, amelyet idén Oroszország rendez. A legfejlettebb ipari államok az olaj- és gázkitermelésről, illetve a Közel-Keletről tanácskoznak majd várhatóan.

Bush előbb civil szervezetek vezetőivel találkozott, és csak azután tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (Putyin pétervári-leningrádi kötődése közismert, talán nem véletlen, hogy nem Moszkvában fogadták az oroszok a világ hét másik vezető ipari államának vezetőit.)

Kéne néhány közös érték...

Bush elnök kifejtette, hogy határozottan kiáll majd a szabadságjogok mellett, illetve kifejezi aggodalmait e tárgyban oroszországi látogatásán. Ugyanakkor Bush kifejtette azt is, hogy nem fogja "leckéztetni" Putyin elnököt, bár azt tudtára fogja adni: ha jó viszonyt akar Moszkva a jövőben, akkor osztoznia kell bizonyos "közös értékeken".

A BBC szerint az utóbbi hónapokban eléggé "fagyos" volt a viszony Moszkva és Washington között, és ezt jelzi az is, hogy az amerikai elnököt nem fogadták túlzottan nagy csinnadrattával Szentpéterváron.

Bush megjegyzéseinél keményebben fogalmazott pár napja Putyin orosz elnök, aki azzal vádolta nyugati kritikusait, hogy "kolonialista" hangvételben szólnak Oroszországról.

Energiaipari nagyhatalom

A BBC elemzése szerint a mostani G8-csúcson Oroszország mint energiaipari nagyhatalom jelenhet meg, és ez erős pozíciókat adhat a moszkvai vezetésnek a tárgyalásokon, illetve a nemzetközi politikában.

Ugyanakkor az amerikai politikusok nemcsak a demokrácia gyengülését bírálják Moszkvában, hanem azt is, hogy Moszkva energiahordozóival zsarolja szomszédjait. Erről beszélt többek között Dick Cheney amerikai alelnök is. A washingtoni törvényhozásban ennek kapcsán felmerült az is, hogy hiba volt Szentpéterváron megrendezni a mostani csúcstalálkozót.

Téma lesz a Közel-Kelet

A német Spiegel Online ugyanakkor teljesen más témát emel ki a G8-csúcsról. Az internetes újság arról ír, hogy a libanoni helyzet bizonyára napirendre kerül a tanácskozáson, már csak azért is, mert Fuad Siniora libanoni miniszterelnök telefonon felhívta George W. Busht, hogy segítsen a helyzeten.

Az amerikai elnököt arra kérte az arab vezető, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre. Ezt az elnök meg is ígérte, mármint azt, hogy a civil lakosság megóvására hívja fel a zsidó államot.

A francia Le Monde is elsősorban a közel-keleti helyzetet említi, mint ami feltétlenül szerepelni fog a G8-ak tanácskozásán. A párizsi újság kiemeli, hogy az utóbbi időben Moszkva aktivizálta magát a Közel-Keleten. Például meghívta a Hamász vezetőit, hogy tárgyaljon velük.

A franciák találták ki a G7-et, aztán gesztust tettek Moszkvának

Ugyanakkor a francia lap is kiemeli Oroszország energiapiaci szereplését, azt, hogy a nyugati országok szeretnék megtörni a Gazprom monopóliumát, és szeretnék elkerülni azt a bizonytalanságot, amit az idei év eleji ukrán-orosz gázvita idézett elő.

A Le Monde kiemeli, hogy a G7-csúcs, amely a hét legfejlettebb ipari állam "klubját" jelentette sokáig, francia kezdeményezésre jött létre 1975-ben. 1998-ban aztán Moszkvának tettek egy gesztust, hogy Oroszországot is meghívták a tanácskozásra, és 2002-ben, amikor Putyin kifejezetten támogatta a "terrorizmus elleni harcot", további gesztust gyakoroltak felé azzal, hogy most, 2006-ban ő láthatja vendégül az amerikai, a brit, a francia, a kanadai, az olasz és a japán csúcsvezetőket.

Őrizetbe vett újságírók

Tíz nap elzárásra ítéltek Oroszországban két német diákot, miután tudósítottak egy tüntetésről, amelyet a G8 szentpétervári csúcstalálkozója ellen rendeztek - közölte pénteken az egyetemi rádióállomás, amelynek a diákok dolgoztak.

A Radio Hertz 87.9 szerint munkatársait - két fotóriportert - szálláshelyükön vették őrizetbe a múlt hét végén. Mindkettőjüket a hét vezető ipari hatalom és Oroszország (G8) csúcstalálkozója elleni tüntetésen való részvétel, valamint nyilvános helyen való vizelés miatt ítélték elzárásra. A diákok tagadják a vádakat.

A rádió egyik szerkesztőjének elmondása szerint a két diák csak tudósítani akart a tüntetésről, de nem akartak részt venni rajta. Hozzátette: tudósítani akartak Szentpétervárról a csúcs alatt, de nem hiszi, hogy lett volna hivatalos akkreditációjuk.