Stefánia
0 °C
3 °C

Megapolist csinálnának Bukarestből

2003.06.27. 16:38
Megapolis terv készül a román főváros közigazgatási átszervezésére. Bukarest területét tízszeresére növelnék, a közigazgatást Róma mintájára alakítanák át.
Sajtóértesülések szerint a kormányon levő Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti szervezetének égisze alatt készülő terv szerzőinek elképzelése szerint a román főváros területét a jelenleginek a tízszeresére növelik.

A most mintegy kétmillió lakosú Bukaresthez csatolnák a fővárost körülölelő Ilfov megye valamennyi települését. Az így létrejövő "mega-fővárost" a kormány által kinevezett miniszterelnöki hatáskörrel felruházott kormányzó vezetné, a jelenleg is ellenzéki politikus által betöltött főpolgármesteri funkció pedig protokolláris funkcióvá válna - írták a lapok.

Román ellenzéki pártok jogi abszurditásnak minősítették a "megalomániás elképzelést", amelynek egyetlen célja, hogy mintegy négy-ötszáz ezer falusi szavazópolgárt "csatoljon" a zömében hagyományosan nem PSD-párti bukaresti szavazótáborhoz.

Lapértesülések szerint a román megapolis terv Róma közigazgatási megszervezésének példájára hivatkozó kormánypárti megalkotói már az idén szeptemberben a parlament elé terjesztik a főváros-törvénynek nevezett jogszabály-tervezetet.