Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

'Eladták' Bukarest belvárosát

2005.09.01. 15:36
Koncesszióba adták Bukarest központi részét. A román főváros centrumában lévő 20 legfontosabb útvonal karbantartását egy az államelnökhöz közeli vállalkozás kapta meg. További 100 utcát öt másik cég között osztottak szét.

Az Evenimentul zilei, az egyik legnagyobb román lap internetes kiadása vezető hírben számol be arról, hogy Bukarest belvárosában húsz utcát és utat adtak koncesszióba az Euroconstruct Trading 98 SRL-nek. A románul csak "zona zero"-nak nevezett övezetbe a város fő ütőerei tartoznak, vagyis többek között a Calea Grivitei, a Bd. Lascar Catargiu, a Bd. Balcescu, a Bd. Bratianu, a Bd. Carol, a Bd. Tineretului és a Piata Universitatii. (A Bd. a körút rövidítése románul, a Piata pedig teret jelent.)

Az Euroconstruct aligha véletlenül jutott az elképesztően értékes koncesszióhoz: az Adrian Videanu főpolgármester által irányított városháza olyan vállalkozóknak juttatta a busás jövedelemmel kecsegtető jogokat, akik közel állnak előző városvezetőhöz, Traian Basescuhoz, ő egyébként történetesen Románia jelenlegi államelnöke.

A két üzletember - Dan Besciu és Sorin Vulpescu -, akik most rátehetik a kezüket Bukarest belvárosára, egy vendéglőről híresültek el: ők a rendkívül jól menő Golden Blitz étterem tulajdonosai. Besciu és Vulpescu egyébként nem csak magával az államelnökkel ápol szoros kapcsolatokat, hanem Basescu kabinetfőnökének, Elena Udreának a férje, Dorin Cocos is üzletfelük volt.

A bukaresti polgármesteri hivatal általános tanácsa összesen 120 központi utcát, főutat és teret kínált fel koncesszióba. A nyertesek megkapták öt évre a jogot a közterületek fenntartására. A szerződésekbe belefoglalták az útfelület, a járdák, a jelzések és az utcabútorok karbantartását is. Az Euroconstruct Trading 98 SRL-en kívül a nyertesek között van az Eurovia SRL, a Strabag SA, a Han Group SA, a Tehnologica Radion SA és a Delta SA.

A hírek szerint az utak fenntartását a következő években is a bukaresti városháza fogja finanszírozni, méghozzá saját költségvetéséből. A hat nyertes cég körülbelül 570 és 700 milliárd lej közötti összegre számíthat a következő fél évtizedben. A bukaresti polgármesteri hivatal a források előteremtésében számít az Európai Beruházási Bank hiteleire is.

Törzsvendég

Az Evenimentul zilei értesülései szerint Besciu és Vulpescu éttermében, a Golden Blitzben törzsvendégnek számít Traian Basescu román államelnök. Besciu, Vulpescu és a Basescu-kabinetfőnök férje, Cocos több vállalkozásban is közösen voltak érdekeltek. Együtt vettek részt például a West Tour 98 SRL-ben, amelybe betársultak olyan közvetítők, mint Alexandru Bittner és Vladimir Ionescu. Ez utóbbi a PDS (Szociáldemokrata Párt) főtitkárának, korábbi közmunkaügyi miniszternek, Miron Mitreának volt a tanácsadója. Bittner pedig Adrian Nastase szociáldemokrata volt miniszterelnökhöz áll közel.

Az, hogy Basescu és Nastase emberei közös vállalkozásokat működtetnek - a West Touron kívül még két másik céget is megemlít az Evenimentul zilei - azért érdekes, mert Basescu, aki korábban a Demokrata Párt vezetője volt, éppen a hetekben nyilatkozott Bittnerről, miszerint ez utóbbi nem más, mint Adrian Nastase személyes "maffiafőnöke".

Ezzel szemben az Euroconstruct Trading 98 nevű cég felemelkedése egyértelműen Traian Basescu bukaresti főpolgármesterségével esik egybe. A román főváros ugyanis már korábban is hatalmas megbízásokat adott ennek a vállalkozásnak, 2002-ben például egy 49,4 milliárd lejes útfelújítási projektet valósíthatott meg Besciu és Vulpescu cége. 2003-ban újabb szerződést kötöttek az Euroconstructtal, ekkor 44,3 milliárd lej értékben. Ezen kívül még számos más, sokmilliárd lejes megbízást kapott ez a cég a bukaresti önkormányzat(ok)tól.

Az, hogy az Euroconstruct most is újabb megbízást nyert el Bukarestben, nem véletlen. Basescu utódja ugyanis a főváros élén az a Videanu, aki szintén annak a Demokrata Pártnak a tagja, amely Basescu irányítása alatt állt mindaddig, amíg a pártvezérből államelnök nem lett.