Gerzson
-3 °C
2 °C

Zavaros választás Bulgáriában

2001.11.12. 12:07
Egy számítógépes hiba folytán hétfő reggel erősödött a zűrzavar Bulgáriában a meglepő eredményeket hozó elnökválasztás hét végi első fordulója körül. Továbbra sem tudni, hogy ki jut a rendkívül alacsony részvétel miatt megrendezésre kerülő második fordulóba.
A bolgár központi választási bizottság közölte, hogy műszaki problémák miatt nem tudja közzétenni a vasárnapi első szavazási forduló eredményét. A hivatalos eredmények nélkül a legtöbb szavazatot kapott két jelölt nem kezdheti meg a második forduló előtti kampányát. A közvélemény-kutatások és nem kormányzati szervezetek felmérései ugyanakkor arra utalnak, hogy Petar Sztojanov eddigi államfő Georgi Parvanov szocialista jelölttel verseng majd a második fordulóban, sőt Parvanov hajszállal vezet.

Rekordalacsony részvétel, választói kiábrándultság

Az elnökválasztás nagy meglepetésének számít a rekordszintű választói érdektelenség és Parvanov jó szereplése. A több mint 6 millió bejegyzett választópolgárnak csak mintegy 39 százaléka járult az urnák elé. Mivel egyetlen jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint felét, és a részvételi arány is alacsonyabb volt 50 százaléknál, második fordulót kell tartani.

A választói érdektelenség a lakosságnak a szegénység és a korrupció miatti felháborodását és kiábrándultságát tükrözi. A polgárok idén júniusban még nagy számban járultak az urnák elé, hogy a parlamenti választásokon győzelemre segítsék II. Szimeon volt bolgár cár - Szimeon Szakszkoburggotszki jelenlegi kormányfő - mozgalmát, aki az életkörülmények radikális javítását és a korrupció kiirtását ígérte. A gyors változások reményei mára elhalványultak - jegyezte meg a Reuters.

Válságról cikkeznek és Szimeont bírálják a lapok

A bolgár sajtó hétfőn szintén tollhegyre tűzte az alacsony részvételt. A Republika című baloldali lap örvendezett ugyan Parvanov jó szereplése miatt, de intézményi válságról írt. A Trud szerint immár nem is fontos, hogy ki lesz a következő államfő, úgysem lesz minden bolgár elnöke: az első fordulóban mindegyik jelöltet csupán egy nagyvárosnyi lakosság támogatott.

A sajtó bírálta Szimeont is, felróva, hogy nem támogatta eléggé Sztojanovot. A Sztandard című jobbközép lap úgy vélte, hogy a bolgár kormányfő diszkréten elhatárolódott Sztojanovtól, és megjegyezte azt is, hogy a választás napján Szimeon külföldön - Budapesten - tartózkodott.