Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szesztilalom és Európa-pártiság a bolgár elnökválasztáson

2006.10.29. 15:31
Azt nem tudni, hogy mennyiben befolyásolja a bolgár elnökválasztás második fordulójának kimenetelét a bevezett szesztilalom, mindenesetre szinte biztosra vehető, hogy a nacionalista jelölt alulmarad a politikai versengésben.

Bulgáriában az elnökválasztás idején szesztilalom van érvényben. Ennek ellenére szombaton éjszaka a Balkán-hegységben található Bjala Szlatina városkában részeg emberek szólalkoztak össze, írja a Novinite. A verekedés során egy 46 éves férfit lelőttek. A rendőrség egyébként hamar megtalálta a gyilkost: a büntetett előéletű 55 éves férfi illegálisan tartott fegyverével lőtte agyon áldozatát.

A választás ideje alatt bevezetett alkoholtilalom idején a rendőrség Szófiában három esetben büntetett meg állampolgárokat, a tilalom megsértése miatt. A korlátozás vasárnap este 10 óráig van érvényben.

Az elnökválasztás második fordulóját egyébként a hivatalban lévő Georgi Parvanov nyerheti. A részvételi arány most is igen alacsony, de mivel a második fordulóban nincs részvételi küszöb, várhatóan érvényes lesz a választás.

A választók megkérdezésén alapuló gyorsfelmérés szerint a szavazatok 76,8 százalékával vezet az Európa-barát Parvanov, míg riválisa, a nacionalista, Volen Sziderov 23,2 százalékon áll.