Árpád
-2 °C
4 °C

Elszólta magát a bővítési biztos

2002.06.10. 15:54
Az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős tagja, Günter Verheugen szerint költségvetési okokból Bulgária és Románia 2007 előtt semmi esetre sem csatlakozhat az EU-hoz. Az információt nem a nyilvánosságnak szánta.
Verheugen a dán parlament integrációsügyi bizottságának ülésén tartott beszédében kijelentette: az EU jelenlegi, 2006-ig tartó hétéves költségvetési időszakában nem lehetséges Bulgária és Románia felvétele. Ezért a bővítési biztos nem tartja kívánatosnak a velük folytatott csatlakozási tárgyalások felgyorsítását sem, mivel ha már készen állnának a belépésre, a csatlakozás elhúzódása frusztrációt okozhatna az országok politikusainak és közvéleményének is.

Véletlenül került be a jegyzőkönyvbe

Verheugen bizalmasnak szánt kijelentése még a dán parlament integrációs bizottságának május 27-i zárt ülésén hangzott el. A parlamenti bizottság üléséről készült nyilvános dokumentum azonban nem volt tekintettel a bővítési biztos szándékára, tartalmazza a Verheugen megállapítását, s így azokat az EUobserver.com ismertetette.

Erre már nincs keret

Verheugen kijelentése azért figyelemre méltó, mert az Európai Bizottság mindeddig nem ismerte el, hogy az EU költségvetése befolyásolhatja a két ország felvételét. A brüsszeli testület mindig is azt hangsúlyozta, ha a tagjelölt országok készen állnak, csatlakozhatnak az EU-hoz. A bővítési biztos mostani megállapítása azonban azt jelenti, hogy Románia és Bulgária 2007 előtt felkészültségétől függetlenül nem lehet tagja az EU-nak, mivel befogadásukra nincs keret az Unió jelenlegi, 2000-2006-os költségvetési időszakában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?