Zoltán
-4 °C
9 °C

Nem volt óvóhely Szaddám rejtekhelyén?

2003.05.29. 11:31
Soha nem volt óvóhely azon a helyen, ahol az Egyesült Államok feltételezése szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök a háború megindításakor rejtőzködött állítja egy amerikai ezredes. Az épületet számos alkalommal bombázták, hogy a diktátort megöljék.
Sem bunkernak, sem holttesteknek nyomát nem találni a volt elnöki palotakomplexum területén, a főváros déli peremén elhelyezkedő úgynevezett Dora-farmokon. Csupán a bombák vájta hatalmas kráterek vannak ott, egy össze nem omlott épület kivételével. Ezt a CBS amerikai televízió jelentette szerda esti hírműsorában Tim Madare-t, az amerikai szárazföldi hadsereg egyik ezredesét idézve, akinek feladata a jelentősebb bagdadi létesítmények felügyelete.

Túlélhették

A CBS szerint először az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), majd Madere ezredes kétszer is átvizsgálta a helyet. Olyan esetleges emberi maradványok után kutattak, amelyek DNS-vizsgálata bizonyítaná, hogy Szaddám vagy fiai ott meghaltak vagy megsebesültek. Az ezredes szerint bárki, aki az állva maradt épületben tartózkodott a bombázás alatt, túlélhette azt. A háború első éjszakáján történt bombatámadás után nem sokkal Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter újságíróknak kijelentette: "Nem fér kétség ahhoz, hogy sikeres volt az iraki vezetők főhadiszállása elleni támadás. Fényképeket készítettünk a helyről. A kérdés csak az, ki vagy mi volt az épületekben" - mondta.

Sorsuk ismeretlen

Az Egyesült Államok azzal, hogy április 7-én ismét légitámadást indított az iraki elnök ellen, gyakorlatilag elismerte, hogy Szaddám Huszein a március 20-i támadásban nem halt meg - mutatott rá a Reuters. Szaddám és fiainak sorsa máig ismeretlen.